Hrvatska

SINDIKATI-VLADA: Vilim Ribić: Nije točno da smo popustili, sutra ništa ne potpisujemo

'Ako bude nekog dogovora, to sigurno neće biti sutra i neće biti preko noći.'

Piše: PolitikaPlus/HRT


"Jedino što je novo u cijeloj ovoj priči je premijerova izjava koja djeluje kao tračak optimizma u ovoj blokadi u kojoj smo se svi skupa našli. Ako bi se tim tragom stvari razvijale, onda bismo možda mogli doći do nekog dogovora, ali to sigurno neće biti sutra i neće biti preko noći."

Sutra će se u Vladi ponovno održati sastanak s predstavnicima svih sindikata s kojima se pregovara o Temeljnom kolektivnom ugovoru, doznajemo HRT iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Iako su se u nekim medijima pojavila nagađanja da će ga Vilim Ribić ipak potpisati, on u izjavi za Hrvatski radio to opovrgava. No, ostavlja mogućnost dogovora.


- Netočno je da smo popustili, a još je manje točno da sutra potpisujemo izmjene kolektivnog ugovora. Jedino što je novo u cijeloj ovoj priči je premijerova izjava koja djeluje kao tračak optimizma u ovoj blokadi u kojoj smo se svi skupa našli. Ako bi se tim tragom stvari razvijale, onda bismo možda mogli doći do nekog dogovora, ali to sigurno neće biti sutra i neće biti preko noći, rekao je Ribić za Hrvatski radio.


A među sindikatima sve je veća nervoza. Neki traže od Ribića da potpiše dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru jer zbog, kako kažu, njegove tvrdoglavosti ne žele izgubiti i sva prava iz kolektivnog ugovora i plaće.

Dok se čeka mirenje i arbitraža, Jutarnji list tvrdi da je Ribić zapravo izigrao kolege Zvonimira Laktašića i Branimira Mihalinca, koji također nisu stavili potpis na izmjene. Međutim, oni su to demantirali tvrdeći da svoje odluke donose samostalno, a Ribić samo prezentira njihova zajednička stajališta.

>>Nismo sekta koja baulja za guruom Ribićem

Da je nezadovoljstvo prosvjetara veliko, Ribić se uvjerio i jučer gostujući na jednoj radijskoj postaji. Slušatelji, članovi njegova sindikata, nisu niti pokušali prikriti bijes prema njemu. On je, pak, nepotpisivanje opravdavao velikim nezadovoljstvom na terenu zbog najave smanjenja materijalnih prava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

temeljni kolektivni ugovor, sindikati, vilim ribić