Hrvatska

NEUSPJEH: Pregovori Vlade i sindikata propali, odluku o Temeljnom kolektivnom ugovoru donosi arbitraža!

Četiri sindikata dosad su inzistirala da se Vlada obveže na vraćanje ukinutih materijalnih prava nakon što prođe kriza.

Piše: PolitikaPlus

Pregovarački odbori Vlade i osam sindikata javnih službi u Banskim dvorima ni danas nisu postigli dogovor o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora. Vlada je najavila arbitražu. Njome bi se trebalo odlučiti jesu li potpisi čelnika četiriju sindikata koji predstavljaju tri djelatnosti (zdravstvo, kulturu i socijalnu skrb) dovoljni da se TKU odnosi na sve javne službe, piše HRT.

Potpisivanjem dodatka TKU-u sindikati bi pristali na smanjenje materijalnih prava, ali bi sačuvali plaće i kolektivni ugovor. U protivnom, Vlada će otkazati temeljni kolektivni ugovor i svima u javnim službama smanjiti plaće za 10 posto

Potpisivanjem dodatka TKU-u sindikati bi pristali na smanjenje materijalnih prava, ali bi sačuvali plaće i kolektivni ugovor. U protivnom, Vlada će otkazati temeljni kolektivni ugovor i svima u javnim službama smanjiti plaće za 10 posto. Prema najavama, Vlada tako neće ozakoniti uredbu o dodatku na složenost poslova iz 2003., zahvaljujući kojoj prosvjetari primaju dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto. Plaće će im se smanjiti za između 120 i 600 kuna.

Dolazeći na današnji sastanak, ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović izjavio je kako ono što gube učitelji i profesori nije vrijedno taštine nekih sindikalnih čelnika. Vlada na dugi rok želi smanjiti cijenu rada te zauvijek ukinuti neka materijalna prava, odgovorio mu je Vilim Ribić. Matica je jedina koja je imala štrajkačku snagu i dalje je ima. A da pristanemo na ono što traže to ne bi bio kraj njihovih potraživanja, to bi bio početak, kazao je dodao kako će o svemu pitati svoje članove na referendumu.

Potpisivanjem dodatka TKU-u sindikati javnih službi ostaju bez božićnice za ovu i iduću godinu te regresa za iduću godinu, jubilarne nagrade dobili bi samo zaposlenici s 35 i više godina staža, dnevnica bi se smanjila sa 170 na 150 kuna, a naknada za prijevoz plaćala bi se samo na temelju računa, pri čemu je ne bi primali oni koji stanuju unutar dva kilometra udaljenosti od posla. Oni koji se na posao voze svojim automobilom na veće udaljenosti dobili bi povrat 75 posto troškova.

Čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec, koji je u petak odbio potpisati dodatak TKU-u, rekao je uoči današnjeg sastanka kako se nada da će prevladati razum. Pozvao se na izjavu premijera Zorana Milanovića kako se ono čega se sada sindikati odriču u bolja vremena može vratiti. Četiri sindikata dosad su inzistirala da se Vlada obveže na vraćanje ukinutih materijalnih prava nakon što prođe kriza. Ako to Vlada ni danas ne prihvati, čelnici tih sindikata najavili su da će ponovno odbiti potpisati dodatak TKU-u te će o tome na jesen provesti referendum među članstvom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vilim ribić, sindikati, hrt