A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/automobil-radnici.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Porazne brojke: Prodaja automobila u Europskoj uniji konstantno pada | Politika+
4kotača

IZVJEŠĆE: Porazne brojke: Prodaja automobila u Europskoj uniji konstantno pada

U lipnju je registrirano 1.201.578 automobila, što je za 2,8 posto manje nego prošle godine.

Piše: PolitikaPlus

Prodaja novih automobila u Europskoj uniji pala je u lipnju, deveti mjesec zaredom, ali je pad nešto manji nego prethodnih mjeseci, objavila je u utorak udruga europskih proizvođača automobila (ACEA).

U Grčkoj i Portugalu prodaja novih automobila u lipnju gotovo je upola manja nego prošle godine. U Grčkoj je pad 41,3 posto, a u Portugalu 41,9 posto

U lipnju je registrirano 1.201.578 automobila, što je za 2,8 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. U prvoj polovici 2012. prodano je 6,8 posto manje novih automobila u usporedbi s prvom polovicom 2011. godine.

Pad prodaje novih automobila po zemljama članicama vrlo dobro ilustrira stanje gospodarstva u svakoj od njih.

U Grčkoj i Portugalu prodaja novih automobila u lipnju gotovo je upola manja nego prošle godine. U Grčkoj je pad 41,3 posto, a u Portugalu 41,9 posto.

Njemačka i Velika Britanija zabilježile su rast prodaje novih automobila za 2,9 posto, odnosno za 3,5 posto. Italija bilježi pad od 24,4 posto, Španjolska 12,1 posto, a Francuska 0,6 posto.

Njemačka grupa Volkswagen prodala je 2,8 posto više automobila u odnosu na lipanj prošle godine, dok je Daimleru pala prodaja za 5,7 posto, a BMW-u 0,6 posto.

Francuski proizvođač PSA Peugeot Citroen prodao je 8,6 posto manje automobila, a Renuault 3,8 posto manje. Talijanskom Fiatu je pala prodaja za 18 posto.

Tvrtke u vlasništvu američkog GM-a (Opel, Vauxhall i Chevrolet) bilježe pad od 8,8 posto, a Ford pad od 18,5 posto.

S druge strane, Japanci ponovno dobro prodaju u Europi. Toyota je povećala prodaju novih automobila za 19,8 posto, a Honda 23,2 posto. Slično je i s korejskim proizvođačima, Kia je povećala prodaju za 23,3 posto, a Hyundai za 22,4 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

industrija, europska unija, automobil