A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/policeSAD.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U Miamiju nakon deset godina potrage pronađen ukradeni Matisse | Politika+
Kultura

SLIKA: U Miamiju nakon deset godina potrage pronađen ukradeni Matisse

Slika je ukradena iz Muzeja suvremene umjetnosti u Caracasu.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Muškarac i žena koji su navodno pokušali prodati Matisseovu "Odalisku u crvenim dimijama" naslikanu 1925. FBI-jevim agentima za 740.000 američkih dolara, uhićeni su i optuženi za posjedovanje ukradenih umjetnina.

Slika za koju se vjeruje da ju je naslikao francuski slikar Henri Matisse, ukradena iz venezuelskog muzeja prije više od deset godina, otkrivena je tijekom tajne operacije agenata FBI-ja u hotelu u Miamiju, izvijestile su vlasti.

Muškarac i žena koji su navodno pokušali prodati Matisseovu "Odalisku u crvenim dimijama" naslikanu 1925. FBI-jevim agentima za 740.000 američkih dolara, uhićeni su i optuženi za posjedovanje ukradenih umjetnina.

Pedro Antonio Marcuello Guzman
(46) iz Miamija i Maria Martha Elisa Ornelas Lazo (50) iz Mexica, izašli su pred su u Miamiju, a ako budu proglašeni krivima čeka ih zatvorska kazna u trajanju do 10 godina.

Pregovore o prodaji vodio je Marcuello Guzman. Slika je, kako je objavljeno na konferenciji za novinare ministarstva pravosuđa, ukradena iz Muzeja suvremene umjetnosti u Caracasu. Platno koje prikazuje scenu iz harema, na kojoj model u crvenim dimijama sjedi prekriženih nogu na podu, procijenjena je na oko tri milijuna dolara.

"Marcuello Guzman navodno je potencijalnim kupcima, ne znajući da su FBI-jevi agenti na tajnom zadatku, priznao kako zna da je slika ukradena te im ju je ponudio za 740,000 dolara", stoji u priopćenju. Sliku je iz Meksika trebala dopremiti njegova partnerica Ornelas Lazo.

2003. uprava Muzeja suvremene umjetnosti u Caracasu objavila je kako je slika ukradena i zamijenjena krivotvorinom. Da je originalna slika ukradena ustanovljeno je nakon što je muzej nekoliko puta kontaktirao jedan kolekcionar koji je čuo da se original prodaje na crnome tržištu u New Yorku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

odaliska u crvenim dimijama, slika, Henri Matisse