A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/anders-breivik-106.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tužan dan za Norvešku: Obljetnica stravičnog pokolja na Utoyi | Politika+
Svijet

KRVAVI NAPAD: Tužan dan za Norvešku: Obljetnica stravičnog pokolja na Utoyi

Breivik je 22. srpnja prošle godine otvorio vatru u kampu za mlade na otoku Utoeyi, prethodno aktiviravši bombu u središtu Osla. Riječ je o jednom od najtežih zločina počinjenih u Norveškoj nakon Drugoga svjetskog rata.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Norvežani se u nedjelju diljem zemlje na razne načine sjećaju žrtava krvavih napada ekstremnog desničara Andersa Behringa Breivika koji je prije točno godinu dana hladnokrvno ubio 77 ljudi, uglavnom mladih.

Breivik je 22. srpnja prošle godine otvorio vatru u kampu za mlade na otoku Utoeyi, prethodno aktiviravši bombu u središtu Osla. Riječ je o jednom od najtežih zločina počinjenih u Norveškoj nakon Drugoga svjetskog rata, zbog čega Norvežani organiziraju niz događaja kojima će se sjetiti žrtava njegova masakra - komemoracijama, polaganjem vijenaca s cvijećem, okupljanjima i koncertima u Oslu, na otoku Utoeyi i diljem zemlje, sve do arktičkog arhipelaga Svalbarda gdje će se održati misa za smrtno stradale.

U obilježavanju ovog datuma sudjeluje i norveški premijer Jens Stoltenberg. Najprije će položiti vijenac na mjestu na kojemu je podmetnuta bomba te će potom, zajedno s kraljevskim parom prisustvovati misi u katedrali u Oslu. U Utoeyi će se sastati se s članovima obitelji poginulih, a zatim na otoku na kojemu se dogodila najveća drama položiti još jedan vijenac.

Premijer će navečer u Oslu prisustvovati i komemoracijskom koncertu koji priređuju norveški umjetnici, a na kojemu bi mogao nastupiti i Bruce Springsteen.

Breivik je u zatvoru gdje čeka presudu nakon sudskog procesa završenog 22. lipnja. Odluka će biti poznata 24. kolovoza.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

breivik, utoya, oslo