A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/erjavec-pusic-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Slovenci ne odustaju! Erjavec: Prvo Ljubljanska banka tek onda ratifikacija sporazuma | Politika+
Hrvatska

UCJENA: Slovenci ne odustaju! Erjavec: Prvo Ljubljanska banka tek onda ratifikacija sporazuma

Erjavec: Rješenje Ljubljanske banke preduvjet za ratifikaciju.

FOTO: 24ur.com
Piše: PolitikaPlus\Hina

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da je rješenje pitanja Ljubljanske banke preduvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma u slovenskom parlamentu, a hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da ta dva pitanja treba razdvojiti.


Erjavec tvrdi da je Hrvatska u pregovorima za zatvaranje pregovora u poglavlju Sloboda kretanja kapitala preuzela obvezu da se pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke rješava u okviru sukcesije bivše Jugoslavije.


"Može se dogoditi da, ne bude li riješeno pitanje Ljubljanske banke, slovenski parlament neće željeti ratificirati pristupni sporazum, a za to nam treba dvotrećinska većina. Želimo da Hrvatska što prije uđe u EU i da ratificiramo pristupni sporazum, a preduvjet za to je da riješimo pitanje Ljubljanske banke u skladu s obvezama koje je Hrvatska preuzela pri zatvaranju pregovora u poglavlju 4 - Sloboda kretanja kapitala", rekao je Erjavec pri dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u Bruxellesu.

Erjavec tvrdi da je Hrvatska u pregovorima za zatvaranje pregovora u poglavlju Sloboda kretanja kapitala preuzela obvezu da se pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke rješava u okviru sukcesije bivše Jugoslavije.

"Taj je problem nastao zbog raspada Jugoslavije. Bez toga on ne bi ni postojao i stoga je to tipično pitanje za sukcesiju", rekao je Erjavec.

"Ako to pitanje riješimo, već sutradan možemo u slovenskom parlamentu započeti postupak ratifikacije", rekao je Erjavec, izrazivši uvjerenje da će se to riješiti u međusobnom dijalogu.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da je Hrvatska pokrenula inicijativu, "koju je slovenska strana prihvatila, da se odvoji pitanje Ljubljanske banke od našeg europskog partnerstva".

"Imenovali smo stručnjake i s hrvatske i sa slovenske strane, koji bi vladama trebali predložiti neko racionalno i izvedivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke, a moje je duboko uvjerenje da je i hrvatski i slovenski interes dugoročno europsko partnerstvo što se tiče europskih projekata i da upravo zbog toga ta pitanja treba razdvojiti i da na tome treba raditi. Hoćemo li prepoznati svoje interese i realizirati ih, to ćemo vidjeti, a mi ćemo dati sve od sebe da se to tako dogodi", rekla je Pusić.

Postoji mogućnost da se dvoje ministara u Bruxellesu tijekom dana bilateralno sastanu i razgovaraju o tom pitanju.

Ministri Pusić i Erjavec, zajedno s kolegama iz Grčke i Italije, imaju dogovoren sastanak s povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom o Jadransko-jonskoj strategiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bruxelles, ratifikacija, ljubljanska banka, europska unija, vesna pusić, karl erjavec