Burze

SVJETSKE BURZE: Wall Street: Španjolski problemi srušili cijene drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, drugi dan zaredom..

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, drugi dan zaredom, jer se čini da će Španjolska morati zatražiti cjelokupni paket međunarodne pomoći, a ulagače su razočarali i slabi kvartalni poslovni rezultati kompanija.

 

U fokusu je Španjolska, koja je u recesiji i koja uvodi oštre mjere štednje kako bi zauzdala proračunski manjak. Tamošnje banke posluju s golemim gubicima, pa im je odobrena pomoć iz europskih kriznih fondova, no ulagače zabrinjava prezaduženost španjolskih regija.

 

Dow Jones indeks oslabio je 101 bod, ili 0,79 posto, na 12.721 bod, dok je S&P 500 pao 0,89 posto, na 1.350 bodova, a Nasdaq indeks 1,20 posto, na 2.890 bodova. Od samog početka trgovanja cijene su dionica bile u dubokom minusu. Dow Jones i S&P 500 indeks u jednom su trenutku zaronili gotovo 2 posto, jer je na površinu ponovno izronila europska dužnička kriza. U fokusu je Španjolska, koja je u recesiji i koja uvodi oštre mjere štednje kako bi zauzdala proračunski manjak. Tamošnje banke posluju s golemim gubicima, pa im je odobrena pomoć iz europskih kriznih fondova, no ulagače zabrinjava prezaduženost španjolskih regija.

 

Svjesna toga, tamošnja je vlada je uvela program kreditiranja regija, za koji se u petak prijavila Valencia, a jučer i Murcia. No, španjolski mediji pišu da bi još šest regija moglo zatražiti pomoć vlade kako bi podmirile svoje financijske obveze. Zbog toga je sve izglednije da će Španjolska, kao svojedobno Grčka, Portugal i Irska, zatražiti cjelokupni paket međunarodne pomoći, a ne samo za banke.

 

Strahovanja od produbljivanja dužničke krize izazvala su skok prinosa na 10-godišnje španjolske obveznice na 7,5 posto, najvišu razinu od uvođenja eura i znatno iznad razine koja se smatra dugoročno neodrživim troškom financiranja. To je, pak, izazvalo oštar pad tečaja eura, pa je prema dolaru zaronio na najnižu razinu u dvije, a prema jenu u gotovo 12 godina. Oštro je jučer, više od 3 posto, potonula i cijena nafte jer se ulagači plaše slabljenja potražnje zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

 

Iz istog su razloga pale cijene drugih sirovina, pa su među najvećim gubitnicama bile dionice u energetskom i rudarskom sektoru. Oštro je, gotovo 3 posto, pala i cijene dionica McDonald'sa jer su poslovni rezultati tog lanca restorana brze hrane u drugom tromjesečju bili slabiji nego što se očekivalo. Podbacili su i kvartalni rezultati Texas Instrumentsa, pa je cijena dionice tog tehnološkog diva pala 1,4 posto.

 

Ipak, sezona objave kvartalnih izvješća zasad je bolja od očekivanja. Prema podacima Reutersa, dosad je poslovna izvješća za drugo tromjesečje objavilo 23 posto kompanija, čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu, pri čemu ih je 67,5 posto zabilježilo veću dobit nego što se procjenjivalo. No, procjene su posljednjih mjeseci znatno snižene, a s obzirom na pogoršanje uvjeta poslovanja u svijetu, i dalje se smanjuju.

 

Tako su, primjerice, smanjene procjene zarada kompanija iz S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju. Sada se očekuje rast zarada za samo 0,9 posto u odnosu na isti lanjski kvartal, dok se prije mjesec dana očekivao rast od 3,1 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,09 posto, na 5.533 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,18 posto, na 6.419 bodova, a pariški CAC 2,89 posto, na 3.101 bod.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

burze, dionice, wall street, dow jones