Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: Oprez na azijskim burzama, euro stabilan

Nakon jučerašnjeg oštrog pada, na azijskim su se burzama cijene dionica jutros stabilizirale....

Piše: PolitikaPlus/Hina
Posljednjih mjeseci kineska središnja banka u dva je navrata smanjila ključne kamatne stope kako bi potaknula rast gospodarstva, koji je usporio na najnižu razinu u tri godine.Ti su podaci ponešto potaknuli tržišta, no pitanje je može li se oporavak industrijske aktivnosti održati, s obzirom na probleme u Europi, velikom izvoznom tržištu Kine.

 

Nakon jučerašnjeg oštrog pada, na azijskim su se burzama cijene dionica jutros stabilizirale, jer je ulagače ponešto ohrabrilo jačanje industrijskih aktivnosti u Kini, no španjolski dužnički problemi i dalje pritišću tržišta.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, a blago su pale i cijene dionica u Australiji te Šangaju. U Južnoj Koreji i Singapuru burzovni su indeksi u plusu između 0,1 i 0,5 posto, dok je trgovanje na burzi u Hong Kongu odgođeno zbog uragana. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,1 posto, nakon što je jučer potonuo 2,4 posto. Prinosi na španjolske obveznice kreću se na rekordnim razinama jer se ulagači plaše da će zbog financijskih problema tamošnjih regija ta članica eurozone uskoro morati zatražiti cjelokupan paket međunarodne pomoći, nakon što je nedavno zatražila pomoć za spašavanje banaka.

 

To negativno utječe na tržišta, no jutros je ulagače ponešto ohrabrio podatak HSBC banke da je njezin PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u srpnju porastao s 48,2 na 49,5 bodova, najvišu razinu od veljače. Premda je to i dalje ispod razine od 50 bodova, što ukazuje na slabljenje aktivnosti, analitičari kažu da skok PMI indeksa pokazuje da poticajne mjere kineskih vlasti počinju davati rezultate.

 

Posljednjih mjeseci kineska središnja banka u dva je navrata smanjila ključne kamatne stope kako bi potaknula rast gospodarstva, koji je usporio na najnižu razinu u tri godine.

 

„Ti su podaci ponešto potaknuli tržišta, no pitanje je može li se oporavak industrijske aktivnosti održati, s obzirom na probleme u Europi, velikom izvoznom tržištu Kine“, kaže Hiroyuki Kikukawa, direktor u tvrtki Nihon Unicom. Na valutnim se tržištima, pak, tečaj eura jutros kreće oko 1,2120 dolara, nakon što je jučer zaronio na samo 1,2067 dolara, najnižu razinu u 25 mjeseci. No, analitičari ne očekuju oporavak europske valute jer je agencija Moody's jutros smanjila izglede vrhunskih Aaa kreditnih rejtinga Njemačke, Nizozemske i Luksemburga sa stabilnih na negativne zbog produbljivanja dužničke krize u eurozoni. U odnosu na japansku valutu, cijena eura ojačala je s jučerašnjih 94,65 jena, najniže razine od studenoga 2000. godine, na 94,95 jena.

 

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 78,17 na 78,32 jena.

 

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku jutros se stabilno kreće oko 88,15 dolara po barelu, nakon što je jučer potonula za 3,7 dolara ili 4 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

burze, svjetsa tržišta, dionice