A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/bmw-hladnjak-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Proizvođači automobila u Njemačkoj napuhuju statistiku o prodaji | Politika+
4kotača

'SAMOREGISTRACIJA': Proizvođači automobila u Njemačkoj napuhuju statistiku o prodaji

Gotovo 30 posto novih automobila u Njemačkoj nije prodano potrošačima, već proizvođačima automobila i njihovim prodavačima.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Njemačko tržište automobila, najveće u Europi, u recesiji je, no rijetki izvan te industrije to znaju zahvaljujući kontroverznoj prodajnoj praksi, koja 'napuhava' službene statistike i nudi povoljnu sliku o potražnji.

"U osnovi automobilski proizvođači varaju svoje dioničare, budući da prikazuju kao da su ti automobili stvarno prodani. Time ih žele dovesti u zabludu"

Gotovo 30 posto novih automobila u Njemačkoj, uključujući i luksuzne BMW-e, nije prodano potrošačima, već proizvođačima automobila i njihovim dealerima - što je određen vid poticaja u automobilskoj industriji poznat kao "samoregistracija".  Ukupan iznos takvih registracija, koji je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci dosegnuo gotovo pola milijuna, veći je od cijelog tržišta novih automobila u Španjolskoj.

I dok službeni podaci pokazuju 0,7-postotni rast prodaje automobila u Njemačkoj u prvoj polovini godini, podaci istraživačkih tvrtki za automobilsku industriju - Dataforce i BDW Automotive, ukazuju da je potražnja smanjena za pet posto u tome razdoblju, što bi značilo da su cjelokupan rast umjetno stvorili proizvođači.

"U osnovi automobilski proizvođači varaju svoje dioničare, budući da prikazuju kao da su ti automobili stvarno prodani. Time ih žele dovesti u zabludu", kazao je Ferdinand Dudenhoeffer, čelnik instituta za automobilsku industriju CAR pri Sveučilištu u Duisburg-Essenu.

Industrijski promatrači kažu da proizvođači diljem industrije dealerima plaćaju novčane bonuse koji mogu biti u vrijednosti tri do četiri posto istaknute cijene vozila kako bi postigli ciljane razine povezane s brojem novih registriranih automobila kao službeno prodanih, bez obzira stoji li stvarni kupac iza te kupovine.

Predsjednik GM-ovog francuskog ogranka Yves Pasquier-Desvignes upozorio je da takva taktika može imati "katastrofalne troškove" za dealere, koji bi mogli, primjerice, povećati broj svojih vozila za pokusnu vožnju kako bi ispunili ciljanu registraciju, a potom bi mogli zaglaviti u začaranom krugu.

"Kada pretjerujete krajem jednog mjeseca, idući započinjete s deficitom jer ste registrirali automobile koje tek trebate prodati", kazao je.

A kada dealeri više ne mogu pratiti korak, automobiliski proizvođači to rade sami. Kao rezultat toga, te dvije strane čine zajedno 30 posto tržišta novih automobila, zbog čega ta industrija postaje drugi najveći izvor potražnje nakon privatnih klijenata, koji čine 39 posto tržišta.

"Realna pojava je sve veći broj vozila izravno registriranih od strane proizvođača", kazao je Marc Odinius, koji prati takvu pojavu kao glavni menadžer u tvrtki Dataforce sa sjedištem u Frankfurtu, pojašnjavajući da je udio proizvođača u kupnji novih automobila porastao sada na devet posto, nasuprot 5,5 posto u 2009. godini.

"Moram priznati da sam bio iznenađen koliko je visoka brojka samoregistracije," kazao je Gareth Hession, potpredsjednik odjela analize u tvrtki za prognoze u automobilskoj industriji JATO, "Čini se da ljudi guraju glavu u pijesak".


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

samoregistracija, automobilska industrija, automobili