Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Ulagači oprezni uoči odluka Feda i ECB-a

'Tržište se posljednjih dana kreće na osnovu špekulacija, a mislim da postoji rizik od razočaranja.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago pale, drugi dan zaredom, jer ulagači ne žele previše riskirati uoči Fedovog osvrta na gospodarsku situaciju i moguću najavu labavljenja monetarne politike.

Dow Jones indeks oslabio je 64 boda, ili 0,49 posto, na 13.008 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,43 posto, na 1.379 bodova, a Nasdaq indeks 0,21 posto, na 2.939 bodova.

U srpnju je Dow Jones ojačao 1 posto, dok je S&P 500 indeks osvojio 1,3, a Nasdaq indeks 0,2 posto, unatoč usporavanju rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a u srijedu se očekuje njihov osvrt na gospodarsku situaciju.

Svi posljednji podaci pokazuju da se rast najvećeg svjetskog gospodarstva usporava, pa se ulagači nadaju novom popuštanju monetarne stege. No, dio analitičara smatra da gospodarska situacija još nije toliko kritična da bi Fed već sada pokrenuo novi, treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

„Tržište se posljednjih dana kreće na osnovu špekulacija, a mislim da postoji rizik od razočaranja“, kaže Subodh Kumar, strateg u tvrtki Subodh Kumar & Associates.

U srpnju je Dow Jones ojačao 1 posto, dok je S&P 500 indeks osvojio 1,3, a Nasdaq indeks 0,2 posto, unatoč usporavanju rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Taj se uspon ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionica u posljednjim danima prošloga mjeseca, nakon što je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi kazao da će učiniti sve kako bi spasio eurozonu od kolapsa. Ulagači se nadaju da će svoje obećanje ispuniti već na sjednici čelnika ECB-a u četvrtak. Nadaju se da će, unatoč protivljenju Njemačke, središnja banka ponovno pokrenuti program kupnje obveznica prezaduženih članica eurozone, kako bi smanjila pritisak na cijenu zaduživanja Španjolske i Italije.

Na oprez ulagača uoči odluka Feda i ECB-a ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 6,5 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam od početka godine iznosi 6,7 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,02 posto, na 5.635 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,03 posto, na 6.772 boda, a pariški CAC 0,87 posto, na 3.291 bod.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NASDAQ, SOW JONES, MARIO DRAGHI, FED, ECB, WALL STREET, S&P 500