Mojbiz

SVJETSKA TRŽIŠTA: ECB razočarao ulagače na Wall Streetu, cijene u padu i četvrti dan

Ponovno snažno porasli prinosi na obveznice Španjolske i Italije, dok je tečaj eura oštro pao.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica pale već četvrti dan zaredom, jer Europska središnja banka nije donijela nove mjere za suzbijanje dužničke krize, premda je nedavno njezin predsjednik Mario Draghi obećao da će učiniti sve za spas eura.

Kao što su cijene dionica snažno porasle, nakon prošlotjednog Draghijevog obećanja, tako su jučer pale zbog nedostatka odlučnih poteza za suzbijanje krize.

Dow Jones indeks oslabio je 0,71 posto, na 12.878 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,74 posto, na 1.365 bodova, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 2.909 bodova.

Čelnici ECB-a nisu ispunili očekivanja ulagača. Nakon njihove sjednice, predsjednik banke Draghi kazao je jučer da će se idućih tjedana osmisliti mehanizam izravne kupnje državnih obveznica radi stabilizacije troškova zaduživanja u eurozoni.

Ulagači su se nadali da će ECB odmah pokrenuti program za kupnju obveznica prezaduženih članica eurozone, kao što su Španjolska i Italija, s obzirom da je prije tjedan dana Draghi obećao da će učiniti sve za spas eura od kolapsa. Nadali su se i daljnjem smanjenju ključne kamatne stope ECB-a, kako bi se potaknuo rast gospodarstva, no ona je ostala nepromijenjena na 0,75 posto.

Draghi je najavio da će banka razmotriti daljnje nestandardne mjere monetarne politike, mogućnost popuštanja svojih pravila o kolateralu, a možda i obnoviti svoje ranije mjere, poput injekcije dugoročnih, vrlo jeftinih zajmova poslovnim bankama. No, ništa od toga nije zadovoljilo ulagače.

Kao što su cijene dionica snažno porasle, nakon prošlotjednog Draghijevog obećanja, tako su jučer pale zbog nedostatka odlučnih poteza za suzbijanje krize. Istodobno su ponovno snažno porasli prinosi na obveznice Španjolske i Italije, dok je tečaj eura oštro pao.

Tržište je posljednjih tjedana raslo na osnovu nade ulagača u odlučne mjere Feda i ECB-a. Međutim, američka središnja banka razočarala je u srijedu jer nije dodatno olabavila monetarnu politiku kako bi potaknula usporen rast američkog gospodarstva, dok je ECB razočarao u četvrtak. Stoga je sada tržište ostalo bez dva glavna potporna stupa, a nove mjere tih središnjih banaka mogu se očekivati tek u rujnu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,88 posto, na 5.662 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,20 posto, na 6.606 bodova, a pariški CAC 2,68 posto, na 3.232 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MARIO DRAGHI, ECB