Zdravlje

UPOZORENJE: Biometeorološka prognoza: Vrlo visoka opasnost od toplinskog vala, a kreće i ambrozija

Na području cijele Hrvatske koncentracija peluda korova bit će visoka, pojavila su se i prva peludna zrnca ambrozije.

Piše: P/H

Sutra u subotu, 4. kolovoza nastavlja se prevladavajući utjecaj anticiklone, što će u većem dijelu Hrvatske donijeti razmjerno povoljne biometeorološle prilike. Zbog visokih temperatura zraka prevladavat će visoka opasnost od toplinskog vala, a na Jadranu i vrlo visoka.

Potrebno je prilagoditi dnevne aktivnosti temperaturnim uvjetima i zaštititi se od UV zračenja. Na području cijele Hrvatske koncentracija peluda korova bit će visoka, osim na sjevernom Jadranu čije će vrijednosti biti umjerene. Koncentracija peluda trava bit će niska. Pojavila su se i prva peludna zrnca ambrozije, pa se savjetuje dodatan oprez, stoji u biometeorološkoj prognozu koju Državni hidrometeorološki zavod izrađuje u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Na području cijele Hrvatske koncentracija peluda korova bit će visoka, pojavila su se i prva peludna zrnca ambrozije.

U nedjelju, 5 kolovoza biometeorološke će prilike biti razmjerno nepovoljne u unutrašnjosti i nepovoljne na Jadranu. Upozoravamo na opasnost od visokog do vrlo visokog rizika od toplinskog vala. Potrebno je uzimati dovoljno tekućine, zaštititi se od UV zračenja, a tijekom najtoplijeg dijela dana izbjegavati boravak na otvorenom. Koncentracija peluda trava bit će niska u cijeloj zemlji. Koncentracija peluda korova bit će umjerena na sjevernom Jadranu, a u ostalom dijelu zemlje visoka.

U vezi s peludnim zrncima ambrozije savjetuje se dodatan oprez, osobito u Slavoniji!

U ponedjeljak, 6. kolovoza visoke temperature zraka posvuda će predstavljati vrlo visoku opasnost od toplinskog vala. Zbog toga je potrebno uzimati dovoljno tekućine, nadoknaditi manjak soli zbog znojenja te izbjegavati boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana. Na području cijele Hrvatske koncentracija peluda korova bit će visoka, osim na sjevernom Jadranu čije će vrijednosti biti umjerene. Koncentracija peluda trava bit će niska.

U utorak, 7. kolovoza nepovoljne biometeorološke prilike uzrokovane visokim temperaturama zraka stvarat će tegobe meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Potrebno je prilagoditi dnevne aktivnosti temperaturnim uvjetima, prilagoditi prehranu, uzimati dovoljno tekućine i zaštititi se od UV zračenja.Koncentracija peluda trava bit će niska u cijeloj zemlji. Koncentracija peluda korova bit će umjerena na sjevernom Jadranu, a u ostalom dijelu zemlje visoka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ambrozija, Biometeorološka prognoza, vrućina