Hrvatska

O IZJAVAMA IZ SRBIJE: INTERVJU Fred Matić: Ante Gotovina i Mladen Markač ispaštaju tuđe pogreške!

Rat je također jedna vrsta nadmetanja. Mi smo pobijedili, a oni su izgubili. Tko gubi ima pravo se ljutiti.

Piše: Ivan Klarić

Predraga Matića Freda upoznao sam u prosincu prošle godine, samo koju minutu nakon što je u Saboru izglasan za novog ministra branitelja. Za razliku od mnogih sugovornika iz političkih krugova, Fred Matić je osoba koja vas prilikom razgovora gleda ravno u oči. Energičan je sugovornik, posebno kada se na repertoaru nađu teme vezane uz branitelje. Tako da se nerijetko znaju čuti i povišeni tonovi, pogotovo kada govori o kolegama braniteljima i kada se osvrne na, kako ih one zove, velike Hrvatine koji su pljačkali zemlju dok su on i ostali branitelji u rovovima s puškom u ruci branili Hrvatsku. Ima, kaže, nekoliko ciljeva, ali jedan najvažniji. Vratiti dostojanstvo hrvatskim braniteljima. Vratiti ih u centar društvenih zbivanja, dati im zasluženo mjesto u društvu.

"Na svakoj majci će jasno pisati HRVATSKI BRANITELJ - Oluja 1995.-2012., državni grb i grb Ministarstva branitelja. Ja stvarno ne znam što bi više. Nema šanse dok sam ja ministar da branitelji nose maskirne majce i da im podijelimo kalašnjikove. Dakle, sedamnaest godina je prošlo od Oluje, ovdje se radi o jednoj svečanosti u kojoj mi naglašavamo: SLAVIMO SVOJU POBJEDU! Mi ne slavimo ničiji poraz niti likujemo nad nečijim porazom."

U intervjuu za PolitikuPlus, ministar i heroj Domovinskog rata osvrnuo se na sutrašnje obilježavanje Oluje, kritike nekih braniteljskih udruga na način proslave Oluje. Komentirao je izjave iz Srbije, koji svake godine o Oluji govore kao o zločinačkoj akciji. Osvrnuo se na objavu Registra branitelja i posljedice za one za koje se dokaže da su lažni branitelji. Analizirao je svoj i rad ministarstva branitelja kao i dosadašnji učinak Vlade za koju je rekao da je mogla puno više napraviti u ovih nekoliko mjeseci, ali da je zbog sve štete koju je HDZ napravio unatrag nekoliko godina to ipak objektivno dosta teško.

Ministre, sutra je sedamnaesta obljetnica vojnooslobodilačke akcije Oluja kojom je Hrvatska vratila veliki dio svog teritorija. Što za vas znači Oluja?

Oluja predstavlja kraj jednih muka koje su Hrvatsku proganjale pet godina, jedan težak rat koji je donio puno ratnih zločina, puno teških stvari. Nakon Oluje, Hrvatska je konačno pobijedila, završio je rat i mogli smo početi graditi gospodarski snažnu zemlju koju smo mogli početi graditi još 1990. godine. Nažalost, zbog tih pet godina rata još uvijek trpimo posljedice. Oluja je veličanstveni dan, dan pobjede, dan veselja i dan slave.

Svi ističemo kako je Oluja velika pobjeda Hrvatske protiv agresora. No, većina zapovjednika te akcije i nije baš najbolje završila. Neki su u haškom pritvoru, neki više nisu među nama, a neki su jednostavno zaboravljeni. Kako to komentirate?

Bio sam prije deset dana na Pulskom festivalu i imao sam priliku pogledati film Coriolanus Ralpha Fiennesa, umjetnički film koji  nažalost neće biti prikazivan u kinodvoranama. Znači, to je jedno Shakespearovo djelo, napisano prije više od 400 godina i koje govori o razdoblju rimskog doba, ali je vrlo aktualno i danas. Da ne ispričam cijeli film, govori o odnosu države, o odnosu naroda prema svojim ratnim junacima. Pogledajte taj film, svima ga preporučam, nevjerojatan je. Nakon tog filma, puno stvari mi je bilo jasnije. Sve neke dvojbe i razmišljanja koja sam imao o ratu, naročito o razdoblju poslije rata su nestale, taj mi je film otvorio oči.

"Mi, kao hrvatski branitelji, ne stojimo iza počinitelja bilo kakvih nečasnih stvari koje su se dogodile u Oluji. Mi se takvih odričemo. Pa, ja sam radio u kabinetu načelnika Glavnog stožera i od tamo nije izašla ni jedna zapovijed 'ubij, zapali, zakolji', kako mi to kažemo narodski! Niti jedna!!! Dapače, svaka zapovijed je uvijek završavala, zadnja točka je bila da se prema zarobljenicima postupa u skladu s ratnim pravom i običajima."

Da se vratimo na sudbinu zapovjednika Oluje. Ante Gotovina i Mladen Markač su u haškom pritvoru, čekaju pravomoćnost presude za ratne zločine nakon Oluje. Slažete li se s tom optužnicom?

Ja imam svoje mišljenje o ulozi Ante Gotovine i Mladena Markača i toj presudi, ali ga nažalost ne mogu javno reći jer bi se to tumačilo kao službeni stav Vlade. Ono što mogu reći je da Ante Gotovina i Mladen Markač ispaštaju tuđe pogreške.

Čije?

Ne želim dalje komentirati jer bi se to, ponavljam, protumačilo kao stajalište Vlade.

Kako će se ove godine obilježiti Oluja? Najavili ste neke novosti.

Obilježavanje obljetnice Oluje ove godine će biti fenomenalno. Sedamnaesta je obljetnica, nije okrugla i osim toga, prošle je godine dovršen velebni spomenik u središtu Knina i on zaslužuje da se centralno događanje događa oko njega. Dakle, ujutro počinje s budnicom pa je polaganje vijenaca.

Po prvi put pokazujemo jedinstvo državnog vrha i branitelja. Znači, polažu se u službenom dijelu tri vijenca. Prvi vijenac polažu predsjednici Sabora, Vlade i Republike sa svojim suradnicima. Drugi vijenac polažu ministri koji su vezani uz branitelje - ministar obrane, ministar policije i ministar branitelja sa predstavnicima branitelja i braniteljskih udruga. Treći vijenac, što je red, polaže lokalna zajednica, županija i grad Knin. Nakon tog službenog dijela, vijenac će položiti, koliko sam informiran, grad Zagreb, HDZ, neke druge stranke, pojedinci, udruge... Svi su dobrodošli, to je državni praznik. Moram reći tim dušebrižnicima, ja se sedam mjeseci zalažem da svakom problemu i temi pristupamo pozitivno, znam da se tehničke pogreške mogu dogoditi i tko je dobronamjeran to će shvatiti.ž

 

Da budemo najpošteniji i da ne razvlačimo previše tu temu. Tko gubi, ima se pravo ljutiti. Rat je također jedna vrsta nadmetanja. Mi smo pobijedili, a oni su izgubili. Tko gubi ima pravo se ljutiti.

Što se događa nakon polaganja vijenaca u središtu Knina?

Poslije toga se odlazi na kninsku tvrđavu na podizanje zastave. Ja sam apelirao zbog dosadašnjih proslava na kojima je bilo 100, 200 političara, a branitelja nigdje, da takav način proslave promijenimo. Želim da gore bude više branitelja, a manje političara. Pri tome, nikome ja ne branim i tko sam ja da bi nekom zabranio da dođe. Dapače, pozivam sve ljude, tko god bude mogao doći, da dođe. Bit će to velika svečanost, skromna zbog financijske situacije, ali vrlo dostojanstvena. Političari su dobrodošli da ukrase braniteljski skup a dosad su branitelji ukrašavali skup političara. Dakle, svatko tko je normalan i dobronamjeran će shvatiti poantu.

Što je na rasporedu nakon svečanog podizanja hrvatske zastave?

Nakon toga svečanost se odvija u gradu. Idemo svi do onoga rotora i od rotora se simbolično i stvarno sastaju tri ešalona - vojske, policije i branitelja iz onih ulica iz kojih su brigade dolazile za vrijeme oslobađanja Knina. Znači, to je jedna simbolika. Da ljudima bude jasnije, to će biti nešto slično kao u Vukovaru, samo kraće. Kolonu će predvoditi ratne zastave, iza njih idu ešaloni branitelja, vojske i policije, poslije idu političari i svi hrvatski branitelji.

No, neki branitelji i braniteljske udruge kritiziraju odluku da se nose bijele majce, ali i to što neće biti svečanog postrojavanja?

Dakle, prošlo je sedamnaest godina od Oluje, mi priču želimo demilitarizirati, mi želimo pokazati Hrvatskoj i svijetu da mi slavimo našu pobjedu jednom čistoćom i nevinošću jer je ona takva bila u 99, 99 posto slučaja i to nije samo oslobađanje Knina nego mi taj dan obilježavamo Oluju, oslobođenje trećine okupiranog hrvatskog teritorija, praktično završetak rata. Na svakoj majci će jasno pisati HRVATSKI BRANITELJ - Oluja 1995.-2012., državni grb i grb Ministarstva branitelja. Ja stvarno ne znam što bi više. Nema šanse dok sam ja ministar da branitelji nose maskirne majce i da im podijelimo kalašnjikove. Dakle, sedamnaest godina je prošlo od Oluje, ovdje se radi o jednoj svečanosti u kojoj mi naglašavamo: SLAVIMO SVOJU POBJEDU! Mi ne slavimo ničiji poraz niti likujemo nad nečijim porazom.

Ne bih se složio s konstatacijom da se Hrvatska odrekla svojih branitelja. Da su branitelji bili snažno izmanipulirani prethodnih godina, to stoji i to vrapci na grani znaju ... Ali, sigurno, Hrvatska voli svoje branitelje.

Ipak, iz Srbije svake godine baš na obljetnicu Oluje dolaze teške optužbe. Oni Oluju nazivaju zločinačkom akcijom...

Mi slavimo našu pobjedu! Točka! Žalimo za svim nevinim žrtvama, žalimo za ratnim stradanjima i razaranjima koji su sastavni dio rata, a pogotovo žalimo za onim dijelom koji se nije trebao dogoditi i koji pomalo baca mrlju na našu veliku pobjedu. Ali mi, kao hrvatski branitelji, ne stojimo iza počinitelja bilo kakvih nečasnih stvari koje su se dogodile u Oluji. Mi se takvih odričemo. Pa, ja sam radio u kabinetu načelnika Glavnog stožera i od tamo nije izašla ni jedna zapovijed 'ubij, zapali, zakolji', kako mi to kažemo narodski! Niti jedna!!! Dapače, svaka zapovijed je uvijek završavala, zadnja točka je bila da se prema zarobljenicima postupa u skladu s ratnim pravom i običajima. No, niti jedna takva mrlja ne može umanjiti veličanstvenu pobjedu hrvatskih branitelja koji su pošteno obranili svoju Domovinu.

No, kako komentirate izjave iz Srbije?

Da budemo najpošteniji i da ne razvlačimo previše tu temu. Tko gubi, ima se pravo ljutiti. Rat je također jedna vrsta nadmetanja. Mi smo pobijedili, a oni su izgubili. Tko gubi ima pravo se ljutiti.

Je li Hrvatska danas zemlja za koju ste se vi borili devedesetih? Mnogi branitelji ne kriju razočaranost današnjom situacijom u zemlji.

Nije. I ovo kažem u ime svih branitelja. Neki dan su me pitali kako sam ja zamišljao Hrvatsku kad sam krenuo u rat. Rekao sam im: Ja sam zamišljao Hrvatsku kao malu, snažnu zemlju, jaka gospodarstva i to mi možemo biti kao zemlja s 4 i pol milijuna stanovnika. Povukao sam možda najbolju paralelu, a da me nitko ne shvati pogrešno, jer ljudi vole shvaćati stvari puno puta pogrešno i rekao sam da sam zamišljao Hrvatsku kao zemlju koja će slati humanitarnu pomoć Švicarskoj. Znači, da ćemo biti toliko snažni, ne želim pritom reći da bilo kome drugom želim nesreću, ali hoću reći da mi imamo sve uvjete da to napravimo. I onda nam se dogodi da nas uz ratna razaranja i stradanja razvale najveći Hrvati! Znači, oni koji su shvatili hrvatstvo kao zanimanje i kao dopuštenje da rastoče ovu zemlju. A to su učinili. Taman kad smo uspjeli koliko-toliko riješiti ratne probleme, onda saznamo da su nas najveće Hrvatine razvalili.

Kao što je i Željko Dilber rekao, oni koji su umirovljeni ne shvaćaju da su ustvari ne umirovljeni nego umrtvljeni. Ne možeš očekivati od čovjeka koji je izvan društvenih događanja da on sudjeluje u kreiranju društvenih događanja. To je jednostavno nemoguće. Kad odeš u mirovinu, doviđenja, nema te više.

Mnogi će reći da se Hrvatska olako odrekla branitelja i da branitelji ne predstavljaju gotovo pa nikakvu ulogu u hrvatskom društvu. Slažete li se s tim?

Ne bi se složio s konstatacijom da se Hrvatska odrekla svojih branitelja. Da su branitelji bili snažno izmanipulirani prethodnih godina, to stoji i to vrapci na grani znaju. Nažalost, pojedini predstavnici braniteljske populacije podlegli su sitnim, najčešće materijalnim povlasticama i nekim političkim, tako da se stječe taj dojam da su svi branitelji takvi, da su svi branitelji manje vrijedni. Ali, sigurno, Hrvatska voli svoje branitelje, Hrvatski narod ima najveće povjerenje u branitelje. Mislim, kad bi radili neku anketu, da bolje stojimo u hrvatskom narodu od Crkve ili bilo koga drugoga. Znači, ta argumentacija kako su branitelji u drugom planu pada u vodu.

Koji su danas najčešći problemi s kojima se suočavaju branitelji?

Najveći problem je što su izvan svih društvenih tokova. Kao što je i Željko Dilber rekao, oni koji su umirovljeni ne shvaćaju da su ustvari ne umirovljeni nego umrtvljeni. Ne možeš očekivati od čovjeka koji je izvan društvenih događanja da on sudjeluje u kreiranju društvenih događanja. To je jednostavno nemoguće. Kad odeš u mirovinu, doviđenja, nema te više. Neki dan je to Dilber jako lijepo rekao i to, međutim, odmah naiđe na osudu. Dakle, i ja potpisujem to što je on rekao.

No, uvijek ima izuzetaka, a to su ove ekipe koje rade braniteljske zadruge gdje oni pokazuju da ipak mogu. Kad meni branitelji pokažu kroz te zadruge, a vjerujte proizvode sve i svašta, da sve znaju, a onda s druge strane imate ove, kako je kazao Dilber, koji spavaju do 11 a do 2 već mrze cijeli svijet. To je živa istina, spavaju do 11, onda ide u kladionicu, do 2 je saznao da je izgubio i onda je ljut. A da je aktivan, da nešto radi osjećao bi se bolje.

Građani su mislili da će se svi problemi riješiti preko noći. Naravno, vjerojatno je moglo bolje, ja nisam stručnjak za gospodarstvo, ali siguran sam ne puno bolje.

Tko je za to kriv?

Država. Braniteljima su napravili medvjeđu uslugu. To je bilo kupovanje socijalnog mira, kupovanje pristranosti. Jer, danas je puno bolje biti u mirovini od pet, šest tisuća kuna nego raditi za tri ili biti na Zavodu za zapošljavanje.

U razgovoru za PolitikuPlus prije koji tjedan potvrdili ste objavu Registra branitelja. Ipak, veliku većinu građana, osim same objave Registra, zanimaju posljedice za one kojima se dokaže da su lažni. Možemo li očekivati neke kazne za njih?

Nemojte to mene pitati. Ova država je, hvala Bogu, pravna država. Ova država ima puno institucija, ministarstava i svako od tih tijela ima opis onog što radi i s čime se bavi. Moj je posao, dakle, da objavim Registar i ja ću ga objaviti. Dakle, to je kao da mene pitate što se događa s pljačkašem banke. To nije moj posao.

No, što vi osobno očekujete?

Kao što sam rekao i maloprije, na početku svog mandata sam najavio da želim hrvatskim braniteljima vratiti dostojanstvo, onim pravim braniteljima, ne onima koji se daju ispolitizirati, koji su vječno na nekoj liniji problematiziranja svega živoga. Znači, potpuno jasno i glasno kažem, 99,99 posto branitelja su časni ljudi, ne srame se apsolutno ničega. Dapače, ponosni su na ono što su radili za vrijeme Domovinskog rata.

Ja govorim uvijek o njima, ja sam ministar tih branitelja, ja nisam ministar lažnih branitelja i to vrlo jasno kažem! Oni uopće ne pripadaju u moj resor, apsolutno ne! I da se razumijemo, kad govorim o breniteljima, ja ne govorim o zločincima. Svi znaju moj stav o takvim osobama. No, na 1000 branitelja postoji jedan onaj jedan koji je učinio nešto loše. Ali takvoj osobi ja nisam ministar.


Od vaše najave objave Registra branitelja, iz HDZ-a su dolazile žestoke kritike. No, prije par dana šef HDZ-ova Odbora za branitelje Željko Dilber rekao mi je da podržava objavu Registra ukoliko ona neće štetiti braniteljima.

To je pozitivna poruka i to mi je drago. Ako gospodin Dilber zastupa stajalište koje je u suprotnosti s izjavama njegovih kolega HDZ- ovaca, ja to pozdravljam.

Kada možemo očekivati prva odličja 'Junak Domovinskog rata Blago Zadro'?

Ja ću to odličje uvesti makar mi to bilo zadnje u životu. Najesen, do kraja godine, ja se nadam do dana obilježavanja pada Vukovara možemo očekivati prva odličja. Želim u ovom prvom naletu da odlikujemo naše poginule branitelje općepoznate u cijeloj Hrvatskoj. Ali, nagodinu želim da nekoliko tih odlikovanja dobiju živi ljudi koji će biti ovoj državi uzori, oni na koje će se naši građani moći pozivati kao na časne ljude, primjere. Jer, žalosno  je da se mi u Hrvatskoj nemamo, osim na par sportaša, ugledati na neke branitelje koji su bili spremni dati sve za slobodu Hrvatske. To moramo promijeniti!

Kako ste zadovoljni vašim osobnim učinkom u nekoliko mjeseci mandata?

Uvijek može više. Da sam se pridržavao stila rada nekih svojih prethodnika, mogao sam ovdje sjediti, piti kavu, telefonirati. Meni bi mandat prošao, vjerojatno bih bio ocijenjen kao prosječan ministar. Međutim, ako ću tu biti jedan mandat, a ništa ne napravit, ja bih sam sebi bio grozan. Ja želim nešto napraviti! Ja dvadeset godina živim s braniteljima, znam sve njihove probleme i hoću to riješiti. A razlikujem se od mnogih koji su sjedili u fotelji u kojoj ja sada sjedim po tome što ja živim za branitelje a oni su živjeli od branitelja.

Kako komentirate rad i učinak Vlade? Žestoke kritike građana postale su svakodnevica...

Uvijek, kao i za svoje ministarstvo, se moglo više. Ono što treba istaknuti, a vidim da tu ni Vlada nažalost nije medijski to adekvatno pokrila, je da trenutna situacija nije nastala od Božića i dolaska Kukuriku koalicije na vlast. Nego je to utjecaj tsunamija koji se povlači od nazad tri, četiri godine i sada imamo posljedice toga. Treba jasno reći da do Božića nije bilo med i mlijeko, a onda se našim dolaskom sve pokvarilo.

No, građani i dalje teško žive.

Naravno da smo mi svi nezadovoljni. No, moramo shvatiti da se ne mogu svi problemi riješiti preko noći.

A kako komentirate činjenicu da je u samo nekoliko mjeseci Kukuriku koalicija izgubila potporu građana? U prosincu prošle godine oko vas je vladala euforija, a danas je velika većina građana više no nezadovoljna.

Zato što su ljudi takvi, uvijek imaju prevelika očekivanja. Građani su mislili da će se svi problemi riješiti preko noći. Naravno, vjerojatno je moglo bolje, ja nisam stručnjak za gospodarstvo, ali siguran sam ne puno bolje. Jer, proces uništavanja Hrvatske je trajao dosta dugo, a proces oporavka će također potrajati i toga moramo biti svijesni. A možda smo mi pogriješili što nismo to narodu jasno rekli odmah na početku. Jer da je predsjednik Vlade, naprimjer, Bill Gates i da uloži sav svoj novac u Hrvatsku, to opet ne bi bilo dosta. Puno je bilo promašaja i štete koju su počinili veliki Hrvati. A razmjeri toga su preveliki i teško je to za nekoliko mjeseci riješiti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, branitelji, oluja, predrag matić fred, hdz