Hrvatska

ODNOSI: Puhovski: Iz Srbije će za obljetnicu Oluje dolaziti umjerene reakcije jer novi vladari Srbije imaju nečistu savjest

'Srbija treba Hrvatsku.'

Piše: Ivan Klarić

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sastat će se sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem kada Nikolić jasno pokaže da je promijenio svoj odnos prema susjednim državama, priopćio je u petak Ured Predsjednika u odgovoru na Nikolićevu najavu da će se uskoro službeno sastati s Josipovićem.

 

>> Odlaskom 'šarmera' Tadića i dolaskom 'radikala' Nikolića Hrvatska može samo profitirati

Nikolić je, u izjavi za beogradski dnevnik "Danas" od petka, najavio da bi se uskoro trebao službeno sastati s predsjednikom Josipovićem.

PUHOVSKI: Nikolić vrlo dobro zna da je odnos sa službenim Zagrebom, a samim time i predsjednikom Josipovićem vrlo važan i to iz nekoliko razloga. Najvažniji je svakakao činjenica da put Srbije u Europsku uniju ide preko Zagreba kao što je put Hrvatske u EU bio vezan uz službenu Ljubljanu.


"S obzirom na politiku koju je predsjednik Nikolić zagovarao devedesetih i njegove nedavne izjave o Vukovaru i Srebrenici, susret dvojice predsjednika moguć je kad predsjednik Nikolić jasno pokaže da je promijenio svoj odnos prema susjednim državama", priopćeno je s Pantovčaka.

Josipović "u svakom slučaju pozdravlja želju predsjednika Nikolića da se i bilateralnim susretima nastavi politika pomirbe i dobrosusjedskih odnosa".

"Predsjednik Josipović od početka svog mandata zagovara dobrosusjedske odnose sa Srbijom, uključivši i potrebu rješavanja brojnih otvorenih pitanja između dvije države. Tu politiku predsjednik Josipović vodi danas, a vodit će je i ubuduće", navodi se u priopćenju Ureda Predsjednika.

Nikolić je, govoreći o regionalnoj suradnji i državama koje je u regiji posjetio i koje namjerava posjetiti, najavio kako bi se uskoro trebao službeno sastati s predsjednikom Josipovićem te da će doći čim i gdje god ga hrvatski predsjednik pozove. Nikolić, koji je dužnost predsjednika Srbije preuzeo 31. svibnja 2012., istaknuo je kako on nije "od onih koji putuju tek tako" te da od takvih susreta mora biti neke koristi za Srbiju.

U međuvremenu se, kako kaže, susreo s dužnosnicima iz Rumunjske, Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Turske, Crne Gore i Slovenije.

"Ostala je Hrvatska. S gospodinom Josipovićem uskoro bih trebao imati službeni sastanak. Čim i gdje god pozove, ja ću doći", ustvrdio je Nikolić.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je ponašanje Tomislava Nikolića kudikamo drugačije nego je to bio slučaj u vrijeme predsjedničke kampanje.

- On zapravo već neko vrijeme pokazuje nakanu mijenjanja svoje retorike. Nikolić vrlo dobro zna da je odnos sa službenim Zagrebom, a samim time i predsjednikom Josipovićem vrlo važan i to iz nekoliko razloga. Najvažniji je svakakao činjenica da put Srbije u Europsku uniju ide preko Zagreba kao što je put Hrvatske u EU bio vezan uz službenu Ljubljanu, kaže Puhovski i dodaje da je za očekivati da Hrvatska neće Srbiji stvarati probleme u europskim integracijama.

- Srbija više treba Hrvatsku nego Hrvatska Srbiju. Isto tako, za očekivati je da ćemo ove godine, na obljetnicu Oluje, imati umjerenije reakcije iz Srbije jer su ljudi koji vladaju tamo iz rata izašli nečiste savjesti. Tadić nije imao te probleme pa je govorio kako je govorio, jasno će Puhovski.

Puhovski dodaje da će zasigurno vrlo skoro doći do susreta Josipovića i Nikolića.

- Sigurno ne u Zagrebu ili Beogradu, ali na marginama nekog skupa u inozemstvu, zasigurno da, na kraju će Puhovski dodajući ponovno da je evidentno da Nikolić mijenja svoju retoriku i da je spreman na razgovore sa svim zemljama iz regije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

oluja, tomislav nikolić, ivo josipović, hrvatska, srbija