Hrvatska

OLUJA: Milorad Pupovac: Većina zločina do danas je ostala nekažnjena, a stradanje Srba prešućuju

Posebno su ostali nekažnjeni zločini sistematskog uništavanja naselja, otežavanja povratka i zločini počinjeni prema povratnicima

Piše: PolitikaPlus

Srpsko narodno vijeće (SNV) objavilo je priopćenje u povodu obilježavanja 17. obljetnice Oluje, a potpisuje ga predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

- Vrijeme je da se počne stvarati drugačija politika sjećanja i drugačiji odnos prema ratu i ratnom stradanju. Naglašavamo potrebu prisjećanja na sve koji su stradali i patili, sve kojima je učinjena nepravda, Hrvatima od Srba i Srbima od Hrvata.Većina zločina do danas je ostala nekažnjena. Posebno su ostali nekažnjeni zločini sistematskog uništavanja naselja, sistematskog onemogućavanja ili otežavanja povratka i zločini počinjeni prema povratnicima - stoji u priopćenju.

SNV ističe kako se žele suprotstaviti godinama prisutnoj politici koja stradanja Srba u 2. svjetskom ratu negira ili relativizira, a stradanja Srba u ovom ratu prešućuje. SNV također naglašava da još uvijek nije stvoren prostor za politiku sjećanja u kojoj bi bilo mjesta za stradanje pripadnika i hrvatskog i srpskog naroda i da još uvijek nema ravnopravnog tretmana zločina i žrtva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milorad pupovac, snv, srpsko narodno vijeće, akcija oluja