Mojbiz

POLEMIKA: POVEĆANJE 'MINIMALCA' Sindikati: Mrsić je uz nas! Poslodavci: Neke branše će propasti!

Minimalni iznos bruto plaće bi trebao iznositi između 3080 i 3200 kuna.

Piše: Vanja Deželić

Iznos minimalne plaće na razini države ubuduće bi se trebao znati uoči donošenja proračuna za iduću godinu i mijenjao bi se svake godine, a prema prvim procjenama trebao bi iznositi najmanje 3080 kuna - bruto. Preostaju tek finalni dogovori jer poslodavci i sindikati ne razmišljaju na jednak način po ovom pitanju.

SEVER: Poslodavci su, istina, još za to da se minimalni iznos plaće izračunava prema BDP-u, ali za takvu formulu nije ministar Mrsić, što je za nas bitna potpora

- Moram napomenuti kako je cijela ova rasprava na temu minimalne plaće stigla na inicijativu sindikata. Tražili smo njeno povećanje jer je aktualni 'minimalac' potonuo u siromaštvo, od njega se ne može nikako preživjeti - rekao nam je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Hrvatska će, po svemu sudeći, usvojiti metodologiju Međunarodne organizacije rada (MOR) za izračun minimalne plaće pri čemu se u obzir uzima pragu rizika od siromaštva i ekvivalent odraslih osoba u obitelji koji se dijele s faktorom zaposlenosti. Prag rizika siromaštva, pritom, trebao bi se trebao odnositi na samca. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, on za samca za 2010. godinu, iznosi 2,1 tisuću kuna mjesečno.

Iznos minimalne više se neće vezati uz bruto domaći proizvod, iako od tog parametra poslodavci ne odustaju. Međutim, vlada se priklonila sindikatima u ocjeni da BDP ne treba imati utjecaj na iznos minimalnih primanja radnika. Naime, riječ je o plaći koja je više socijalna kategorija i trebala bi radniku omogućiti da pokrije najnužnije potrebe.

- Problema još ima, sve će se definirati krajem kolovoza, ali pomaci su tu i očekujemo da će sve dobro završiti. Poslodavci su, istina, još za to da se minimalni iznos plaće izračunava prema BDP-u, ali za takvu formulu nije ministar Mirando Mrsić, što je za nas bitna potpora - kazao je Sever i dodao da je i ovo malo povećanje minimalne plaće značajno jer će donekle pomoći u ovako teškoj situaciji.

MILOLOŽA: Kod nas je apsurdna situacija, plaće su u realnom sektoru na 40 posto onih u javnom sektoru. Toga u normalnom svijetu nema

Kod nas se na ovaj način mora izračunavati i određivati minimalna plaća jer je to najefikasniji način zaštite minimalnih primanja radnika. Većina zemalja u svijetu ima jedan od načina određivanja 'minimalca', no u bolje razvijenim zemljama socijalni dijalog je na višoj razini pa nisu potrebne tolike rasprave i nema toliko problema. A kao problem se često spominju poslodavci, iako u vrijeme krize nije ni njima lako.

- Željeli bismo da minimalna plaća bude tisuću eura, ali situacija je takva da će ovo povećanje u pojedinim branšama otežati isplaćivanje plaća. Znate, kod nas je apsurdna situacija, plaće su u realnom sektoru na 40 posto onih u javnom sektoru. Toga u normalnom svijetu nema - pojasnio nam je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivan Miloloža.

Njegovo je mišljenje da bi država trebala intervenirati i napraviti kategorizaciju na zadovoljstvo sviju, od radnika, poslodavaca, sindikata pa sve do same države.

>> Vlada, sindikati i poslodavci podižu minimalnu plaću na više od tri tisuće kuna

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HUP, sindikati, ivan miloloža, plaća