A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/doktor-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pfizer podmićivao hrvatske liječnike kako bi njihovi lijekovi ušli na listu | Politika+
Hrvatska

AFERA: Pfizer podmićivao hrvatske liječnike kako bi njihovi lijekovi ušli na listu

Pfizer plaća 60 milijuna dolara u nagodbi zbog optužbi za podmićivanje u Hrvatskoj, Bugarskoj, Kazahstanu, Rusiji, Italiji, Kini, Češkoj i Srbiji.

Piše: PolitikaPlus

Američki farmaceutski div Pfizer platit će 60,2 milijuna dolara u nagodbi zbog optužbi za podmićivanje u osam zemalja. Kako javlja Bloomberg, radi se o  Bugarskoj, Hrvatskoj, Kazahstanu, Rusiji, Italiji, Kini, Češkoj i Srbiji. Također, Pfizerova podružnica Wyeth optužena je za takve aktivnosti u Kini, Indoneziji, Saudijskoj Arabiji i Pakistanu.

Što se tiče Hrvatske, navodi se da je liječnik u državnoj službi obavljao savjetničke poslove kako bi utjecao na odluku koji lijekovi će ući na službenu listu odobrenih za korištenje, što je uključivalo plaćanja u gotovini.

Američki regulator istražuje farmaceutske kompanije, uključujući AstraZenecu, Bristol-Myers i GlaxoSmithKline zbog mogućeg kršenja međunarodnih zakona koji zabranjuju njihovim uposlenicima ili agentima da podmićuju strane državne službenike kako bi dobili ili sačuvali poslove. Pfizer je očito priznao da je bio uključen u takve aktivnosti, a među ostalim, podmićivao je i u Hrvatskoj. Prema navodima američkog regulatora, cilj je bio utjecati na regulatorna i formalna odobrenja, odluke o narudžbama i receptima i rješavanje carina.

Navodno u takve aktivnosti nije bio uključen vrh kompanije, ili barem on za to nikad nije dao odobrenje, no, čini se da su na neki način pomogli u brisanju tragova, jer su financijske nepodudarnosti kasnije konsolidirane u poslovnim izvješćima. Kompanija je ipak sama izvijestila SEC o nepravilnostima i dobrovoljno razotkrila potrebne podatke.

Što se tiče Hrvatske, navodi se da je liječnik u državnoj službi obavljao savjetničke poslove kako bi utjecao na odluku koji lijekovi će ući na službenu listu odobrenih za korištenje, što je uključivalo plaćanja u gotovini. U razdoblju od1997-2003. Pharmacia Hrvatska u vlasništvu Pfizera navodno je mjesečno plaćala 1200 dolara na bankovni račun liječnika koji je bio član odbora koji su nadgledali registraciju farmaceutskih proizvoda.

Opće je poznato da farmaceutske kompanije troše i kako bi poticale liječnike zaposlene u javnom zdravstvu. U bugarskom slučaju, ističe se da je
17.000 dolara potrošeno za putovanja na medicinske konferencije te 28.000 dolara na putovanja u Grčku, sve za liječnike zaposlene u javnom zdravstvu - ali samo za one koji su propisali najviše Pfizerovih lijekova.

Bonus program postojao je i u Hrvatskoj - neki liječnici u hrvatskim bolnicama uživali su u privilegiranim putovanjima i poklonima, a neki su dobivali i postotak u novcu od propisanih Pharmacijinih lijekova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nagodba, pfizer, lijekovi, mito