Hrvatska

BORBA ZA PRAVA: TAKO SE TO RADI Radnici SOG-a najavili štrajk, Uprava im istog dana isplatila dio plaće

'Pokušavamo dovesti financijsku inspekciju neka provjeri poslovanje firme.'

Piše: Vanja Deželić

Zbog neisplate plaće za svibanj 2012. godine, radnici trgovačkog društva "SOG" iz Zagreba, sindikalne podružnice Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS), najavili su štrajk koji je trebao početi 9. kolovoza u šest sati. No čim je uslijedila prijetnja štrajkom, isplaćen je dio zaostale svibanjske plaće, što je jasna poruka i drugim zakinutim radnicima u tvrtkama diljem Hrvatske.

- Štrajkat će se svaki dan do ispunjenja zahtjeva - isplate plaće, u vrijeme radnog vremena, od 6 do 14 sati (za prvu smjenu), tako da nećemo izvršavati ugovorom o radu preuzetu obvezu obavljanja poslova za poslodavca - stajalo je u najavi štrajka.

Ukupno nas ima oko stotinu zaposlenih, ali većina je na godišnjem. Naš plan je bio štrajkati dok se oni ne vrate, a onda bi štrajk nastavila i ta "druga tura". No čim smo zaprijetili štrajkom dobili smo polovicu plaće, uz obećanje da će druga polovica "sjesti" krajem kolovoza

Također, sve pripreme za obustavu rada su obavljene uz suglasnost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, koji je savjetovao radnike i objasnio im zakonsku proceduru. Prema njoj je štrajk moguć trideset dana od neisplate plaća, ali radnici su se nakon konzultacija odlučili pričekati šezdeset dana.

- Kriza je pogodila tvrtku i ne plaća joj se za isporučeni materijal pa smo odlučili pričekati. No za svibanj su uplate firmu stigle, ali naše plaće nisu - rekao nam je Krešo Bjelkanović, glavni sindikalni povjerenik SMH-IS-a u SOG-u.

Zato su se odlučili za najradikalniji potez od svih koji su mogući, i to u trenucima kolektivnih godišnjih odmora, kada većina radnika nije na radnom mjestu i kada radi samo onolik broj ljudi koji su potrebni za ono najosnovnije da bi firma preko ljeta mogla funkcionirati.

- Ukupno nas ima oko stotinu zaposlenih, ali većina je na godišnjem. Naš plan je bio štrajkati dok se oni ne vrate, a onda bi štrajk nastavila i ta "druga tura". No čim smo zaprijetili štrajkom dobili smo polovicu plaće, uz obećanje da će druga polovica "sjesti" krajem kolovoza - kaže Bjelkanović.

Naravno, ako do kraja kolovoza plaća neće biti isplaćena, radnici kreću u novi štrajk. Na to su ih ponukali brojni primjeri diljem Hrvatske.

Svima preporučamo ovakav način borbe za prava i radna mjesta. Ne želimo da u firmi itko ostane bez posla jer znamo da ga ima dovoljno za sve i da nismo mi ti koji su problem u cijeloj priči

- Svi su predugo čekali i onda reagirali kada novca u tvrtkama više nije bilo. Mi smo odlučili čekati dok kašnjenje ne uđe u treći mjesec i onda odmah reagirati štrajkom jer znamo da tvrtka još dobro posluje jer izvozimo mnogo strojeva u Njemačku. Malo kasne isplate, nije kao prije krize, ali novca ima. Zašto nam se ne isplaćuju plaće, a nismo ni najmanje krivi za probleme, ne znamo. Sumnjamo u poštenje članova Uprave i preko sindikata pokušavamo dovesti financijsku inspekciju neka provjeri kompletno poslovanje.

Krešo Bjelanković je dodao za kraj da bi svi radnici trebali reagirati na isti način jer nije radnik kriv za loše poslovanje tvrtke, zbog čega ne zaslužuje biti na posljednjem mjestu u trenucima kada se podmiruju dugovi.

- Svima preporučamo ovakav način borbe za prava i radna mjesta. Ne želimo da u firmi itko ostane bez posla jer znamo da ga ima dovoljno za sve i da nismo mi ti koji su problem u cijeloj priči.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

posao, kriza, metalci, SOG, štrajk