Mojbiz

KRIZA: Adecco upozorava na slabu potražnju za radnicima u Europi

'Naši prihodi u srpnju bili su slabiji, uglavnom zbog Francuske i Japana.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Najveća svjetska agencija za privremeno zapošljavanje, švicarski Adecco upozorio je danas na izazovno predstojeće razdoblje u Europi u vezi zapošljavanja, jer najveće tržište rada - Francuska, i ostale zemlje članice eurozone neće tako skoro izaći iz paralizirajuće dužničke krize.

„Naši prihodi u srpnju bili su slabiji, uglavnom zbog Francuske i Japana. Geografski gledano, razvoj situacije na tržištima rada i dalje je raznolik. Europska tržišta rada i dalje slabe“

Privremeno zapošljavanje smatra se vodećim indikatorom za ukupno tržište rada. Mnogi poslodavci, naime, oklijevaju odmah preuzeti obveze koje proizlaze iz zapošljavanja na neodređeno vrijeme, nego preferiraju zapošljavanje na određeno vrijeme, jer smatraju da im to daje fleksibilnost u slučaju da gospodarski oporavak stane.

„Naši prihodi u srpnju bili su slabiji, uglavnom zbog Francuske i Japana. Geografski gledano, razvoj situacije na tržištima rada i dalje je raznolik. Europska tržišta rada i dalje slabe“, stoji u priopćenju Adecca.

U SAD-u je stopa nezaposlenosti i dalje visoka, dok europske vlade uvode proračunsku štednju, a bore se i s rekordnom nezaposlenošću.

Adecco je zbog takve situacije na tržištima rada u svijetu u drugom tromjesečju zabilježio pad neto dobiti za 20 posto, na 113 milijuna eura.

Ta agencija za privremeno zapošljavanje, zadužena za osiguravanje osoblja za Olimpijske igre u Londonu, izvijestila je i o padu prihoda u tome razdoblju za 4 posto, na 5,2 milijarde eura, pri čemu je na tržištu Francuske, Italije i Japana zabilježila dvoznamenkaste stope pada prihoda. Čak i u Njemačkoj, koja je dosad pokretala europsko gospodarstvo, prihodi Adecca smanjeni su 1 posto. No, u sjevernoj Americi prihodi su mu ojačali 2 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAPOŠLJAVANJE, RADNICI, adecco, EUROZONA