A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/benedikt-212.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Rebić: Papa je odobrio kondome kao manje zlo; Grubišić: To je samo diplomatski trik | Politika+
Hrvatska

CRKVA: Rebić: Papa je odobrio kondome kao manje zlo; Grubišić: To je samo diplomatski trik

Grubišić: Ništa se nije mijenjalo u praksi, posebno jer se u Crkvu uvukao talibanski mentalitet.

Piše: Vanja Deželić

Papa Benedikt XVI izjavio je još prije dvije godinu da Crkva dozvoljava upotrebu kondoma u specifičnim slučajevima kao što je sprečavanje širenja spolnih bolesti, što je spomenuto i u njegovoj knjizi "Svjetlo svjetla". No neki svjetski mediji, kao i hrvatski, aktualizirali su priču pa smo od uglednih teologa odlučili otkriti što je od toga provedeno u praksi i na što je točno Papa mislio.

GRUBIŠIĆ: To je bila diplomatska izjava, ali ništa se nije mijenjalo u praksi, posebno jer se u Crkvu uvukao talibanski mentalitet. Pozdravljam je, u svakom slučaju

 - To je bila diplomatska izjava, ali ništa se nije mijenjalo u praksi, posebno jer se u Crkvu uvukao talibanski mentalitet. Ionako ne vjerujem da sama izjava može nešto promijeniti. Znate, dojma sam da je to sve bio samo diplomatski trik - osvrnuo se don Ivan Grubišić.

Kritike sa svih strana natjerale su Papu da olabavi stavove, odnosno da u javnost plasira stavove koji unutar Crkve postoje desetljećima. U diplomatskom smislu to je logičan potez zato što živimo u vremenu kad je popularnost Crkve u padu i kada se mladi sve rjeđe okreću religiji i onome što ona propagira.

- Svijet je pokazao da Crkva više nema značajniji utjecaj u građanskom društvu, posebno kod mladih i obrazovanih osoba. Zato prihvaća nove stavove suvremene civilizacije. Kroz povijest je Crkva mijenjala stavove uglavnom kada bi se našla pod prisilom okruženja, nikako iz unutarnje logike - pojašnjava Grubišić.

Nije želio uspoređivati te povijesne primjere jer i dalje nije uvjeren kako su Papine riječi išta doli diplomatske izjave kojom se pokušava "ugasiti požar" kritika koje se slijevaju sa svih strana. No osvrnuo se na politiku Crkve.

- Potrebna je nova civilizacijska paradigma, a ne istina autoriteta. Upravo su istine autoriteta nanijele više zla za samu istinu od svih drugih ideja zajedno. Stoga je potrebno dovesti i apsolutnu istinu u pitanje jer čovjek nema legitimitet govoriti u ime Boga - jasan je Grubišić.

 

REBIĆ: Ne čudi me što se ponovno spominje jedna informacija koja zapravo nije nova sada, nije bila nova 2010. godine, kao što nije bila nova ni prije dvije tisuće godina. Ali nekome je u interesu to plasirati u prvi plan. Crkva, što Papa i kaže, oduvijek govori da treba izabrati manje od dva zla

 Teolog Adalbert Rebić bio je više uz Crkvu po ovom pitanju i bez kritika je objasnio o čemu se zapravo radilo, te zašto se tako nešto opet pojavilo u medijskom svijetu.

 

- Napadi na Crkvu dolaze sa svih strana i ne čudi me što se ponovno spominje jedna informacija koja zapravo nije nova sada, nije bila nova 2010. godine, kao što nije bila nova ni prije dvije tisuće godina. Ali nekome je u interesu to plasirati u prvi plan. Crkva, što Papa i kaže, oduvijek govori da treba izabrati manje od dva zla. Kada stavite kondome i AIDS jedno pored drugoga, jasno je da su kondomi manje zlo - pojašnjava Rebić.

 

Dodao je i da se to sve provodi u praksi, ali i da nema smisla pričati o toj izjavi jer je izvučena iz konteksta.

 

- Novinar je upitao Papu o kondomima i pošasti AIDS-a u Africi, a Papa je rekao ono što je oduvijek slučaj. Oboljeli su i prije odlazili svećenicima i tražili ih savjete, a svećenici bi im dali odrješene ruke i kazali neka izaberu manje zlo, a dalje je bilo na savjesti vjernika. Samo je medijima to bilo novo, a kao što vidimo, novo im je i dalje kada se izvlače te priče toliko nakon što su provučene prvi put - rekao nam je Rebić.

 

>> Papa Benedikt XVI: Crkva će dopustiti upotrebu kondoma!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

aids, crkva