Turizam

RAZOČARANJE?: NOVI PODACI: U prvom polugodištu više turista i noćenja, u lipnju - manje!

U lipnju u Hrvatskoj ostvareno 7,6 milijuna noćenja ili 2,5 posto manje nego lani

Piše: P/H

U Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci ove godine boravilo 3,56 milijuna turista ili 4,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a rast od 4 posto ostvaren je s 13,6 milijuna noćenja, objavio je Državni zavod za statistiku.

Podaci za lipanj pokazuju pak pad broja turističkih dolazaka i noćenja. Tako je u lipnju u Hrvatskoj registrirano 1,6 milijuna dolazaka turista, što je 0,2 posto manje nego u istom mjesecu lani, a ostvarili su 7,6 milijuna noćenja ili 2,5 posto manje.

Pritom je 571 tisuća noćenja domaćih turista ostvarena u lipnju ove godine bila manja za 9,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, a 1,9 milijuna noćenja stranih turista manje je za 1,9 posto.

Većinu fizičkog prometa ostvarili su strani gosti, kojih je u prvih šest mjeseci ove godine došlo 6,6 posto više ili 2,9 milijuna, a ostvarili su i 5,3 posto više noćenja ili 11,9 milijuna noćenja.

Kod domaćih je turista zabilježen pad i dolazaka i pad noćenja. Tako je domaćih gostiju u prvih šest mjeseci bilo 647 tisuća ili 3,5 posto manje, a ostvarili su 1,7 milijuna noćenja ili 3,6 posto manje.

U strukturi noćenja stranih turista najviše su, 27 posto, u prvoj polovici ove godine ostvarili Nijemci, a slijede ih Austrijanci s udjelom u stranim noćenjima od 11,4 posto te Slovenci s 11,2 posto. Sa svih drugih tržišta taj je udjel manji od 10 posto, pa su tako Talijani ostvarili 6,3 posto od ukupnih stranih noćenja, Česi 6,2 posto, Britanci 3,8 posto te Poljaci 3,6 posto.

Podaci za lipanj pokazuju da su u tom mjesecu 92,5 posto noćenja ostvarili strani turisti.

U strukturi noćenja stranih turista i u lipnju su na prvom mjestu Nijemci sa 25,7 posto ukupnih noćenja, a slijede gosti iz Slovenije s udjelom u stranim noćenjima od 11,1 posto te Austrijanci sa udjelom od 10,7 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turistička sezona, turizam