A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/aspirin-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Može li aspirin spriječiti rak? Da, ali je učinak slabiji no što se mislilo | Politika+
Zdravlje

NOVA STUDIJA: Može li aspirin spriječiti rak? Da, ali je učinak slabiji no što se mislilo

Ispitanici koji su rekli da koriste aspirin, bilo u manjim ili većim dozama, imali su 16 posto niži rizik smrti od raka od ispitanika koji ne piju taj lijek.

Piše: Reuters

Svakodnevno uzimanje aspirina pomaže u prevenciji raka, ali čini se da je taj učinak slabiji nego što se ranije mislilo, barem tako pokazuju rezultati američke studije koja je obuhvatila 100.000 ljudi.

Ispitanici koji su rekli da koriste aspirin, bilo u manjim ili većim dozama, imali su 16 posto niži rizik smrti od raka od ispitanika koji ne piju taj lijek

"Najnovije vijesti o potencijalu aspirina u spriječavanju raka doista su ohrabrujuće", rekao je Michael Thun iz Američkog društva za rak koji je radio na studiji objavljenoj u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

"Stvari se kreću u dobrome smjeru, ali pred nama je još dug put", dodao je.

 

Medicinske smjernice u SAD-u već savjetuju ljudima niske doze aspirina radi spriječavanja bolesti srca, ako predviđene koristi nadmašuju štetne nuspojave lijeka ili ako su već pacijenti već oboljeli.

No, treba li te preporuke proširiti i na rak još uvijek je "u zraku".

Ranije ove godine, analize kliničkih istraživanja pokazale su da ljudi koji uzimaju aspirin za 37 posto rjeđe umiru od raka od onih koji ne uzimaju taj lijek.

Najnoviji podaci temelje se, pak, na zdravstvenim kartonima više od 100.000 muškaraca i žena, većinom starijih od 60 godina i nepušača. Ispitanici koji su rekli da koriste aspirin, bilo u manjim ili većim dozama, imali su 16 posto niži rizik smrti od raka od ispitanika koji ne piju taj lijek, utvrdili su Thun i njegovi kolege.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

aspirin, rak