Hrvatska

AFERA: Massol jači od Fimi Medije: Od Sanaderove Vlade dobila 55,1 milijun kuna?

Budući da usluge produkcije do 2012. nisu potpadale pod sustav javne nabave, sve te poslove Massol je mogao dobivati bez natječaja.

FOTO: Ratko Maček
Piše: PolitikaPlus/Jutarnji list

Marketinška tvrtka Massol Ivana Solde, koju su niz svjedoka, ali i okrivljenici Mladen Barišić i Branka Pavošević u slučaju Fimi-Medija povezivali s bivšim Vladinim glasnogovornikom Ratkom Mačekom, imala je u vrijeme mandata Ive Sanadera od 2004. do sredine 2009. opseg poslova s državnim institucijama koji je po svemu sudeći daleko premašivao onaj sada ozloglašene Fimi-Medije, Nevenke Jurak, navodi Jutarnji list.

Budući da usluge produkcije do 2012. nisu potpadale pod sustav javne nabave, sve te poslove Massol je mogao dobivati bez natječaja.

Iznosi s kojima je poslovala Fimi-medija jesu veći ukoliko se pogleda ukupno poslovanje i s ministarstvima, te javnim i državnim poduzećima gdje je ta tvrtka imala samo čistoga profita 71,6 miljuna kn, dok je ukupna vrijednost sklopljenih poslova bila 148 milijuna kuna. No, piše Jutarnji, dok je Fimi-Medija u istome razdoblju od poslova s tri ministarstva uprihodila oko 22 milijuna kuna, u istome razdoblju Massol je samo od Vlade, Ministarstava obrane, pomorstva, prometa i infastrukture, gospodarstva, vanjskih poslova, znanosti obrazovanja i sporta te Ministarstva zdravstva, zaradio nevjerojatnih 55,1 milijun kuna.

Ono što prije svega upada u oči kada se analizira poslovanje Massola s državnim institucijama jesu nevjerojatne cifre promidžbenih poslova. Budući da usluge produkcije do 2012. nisu potpadale pod sustav javne nabave, sve te poslove Massol je mogao dobivati bez natječaja. Također, Massol je po svemu sudeći poslovao s potpuno drugim državnim institucijama nego Fimi-Medija. Dok su Nevenka Jurak i Mladen Barišić fokus svojih poslovnih aktivnosti stavili uglavnom na državna poduzeća, Massol je poslovao izravno s ministarstvima, kao i s Uredom za odnose s javnošću Vlade, kojemu je u to vrijeme Maček bio na čelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo sanader, fimi media, massol, ratko maček, IVAN SOLDO