Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: Pozitivno raspoloženje na azijskim burzama

Iako su gospodarski pokazatelji i dalje mješoviti, nastavljaju se naznake stabilizacije.

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Na azijskim su burzama cijene dionica danas ojačale, no tržišta nemaju potencijala za snažniji rast dok investitori očekuju signale iz središnjih banaka o daljnjem popuštanju monetarne politike radi rješavanja dužničke krize i poticanja gospodarskog rasta.

 

Smanjena očekivanja tržišta u vezi popuštanja monetarne politike u SAD-u potiču rast prinosa na dolarsku imovinu, no tek se očekuje njihov utjecaj na tržišnu volatilnost, koja je vrlo niska

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 1,6 posto, na 9.069 bodova, ponajviše zbog pada jena u odnosu na dolar, što je potaknulo rast cijena dionica japanskih izvoznih kompanija. I na većini ostalih azijskih burzi indeksi su ostvarili dobitke, no blaže. Tako je indeks australske burze ojačao 0,9 posto, a hongkonške 0,2 posto. No, šangajski burzovni indeks u blagom je minusu, kao i južnokorejski. Investitori očekuju da će u rujnu europska i američka središnja banka donijeti nove mjere za suzbijanje dužničke krize i poticanje gospodarskog rasta. U međuvremenu, snažniji od očekivanja rast američke industrijske proizvodnje u SAD-u te solidan rast maloprodaje smanjuju izglede za daljnjim popuštanjem američke monetarne politike.

 

„Iako su gospodarski pokazatelji i dalje mješoviti, nastavljaju se naznake stabilizacije“, kažu analitičari Barclays Capitala u svojoj bilješci klijentima. Dodaju da su posljednji dobri američki gospodarski pokazatelji smanjili očekivanja da će Fed u rujnu pokrenuti novi krug monetarnih poticaja. „Smanjena očekivanja tržišta u vezi popuštanja monetarne politike u SAD-u potiču rast prinosa na dolarsku imovinu, no tek se očekuje njihov utjecaj na tržišnu volatilnost, koja je vrlo niska“, ističu u Barclays Capitalu. Ponešto ohrabrujuće na investitore djelovale su izjave kineskog premijera Wen Jiabaoa da Kina ima uvjete i sposobnosti ostvariti ciljanu ovogodišnju stopu rasta od 7,5 posto. To je ojačalo očekivanja da će kineska središnja banka uskoro smanjiti obveznu pričuvu bankama ili kamatne stope.

 

Na deviznim tržištima, pak, tečaj dolara poduprli su podaci o srpanjskom rastu američke industrijske proizvodnje za 0,6 posto te skoku maloprodaje za 0,8 posto. Njegov tečaj dosegnuo je danas najvišu razinu prema jenu u zadnjih mjesec dana od 79,35 jena. Blago je ojačao, za 0,1 posto i prema euru, koji stoji 1,2278 dolara.

 

„Sve je više znakova stabilizacije u SAD-u. Poboljšanje u SAD-u u kontrastu je s tvrdokornom gospodarskom slabošću drugdje u svijetu. Zbog toga jača i dolar“, kaže Callum Henderson, analitičar Standard Chartered banke. Dodaje da bi tečaj dolar mogao u kratkome roku dosegnuti 80 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SVJETSKA TRŽIŠTA, AZIJA, TOKIJSKA BURZA, JEN