Svijet

BRUTALNI OBRAČUN: VIDEO Pokolj: Policija ubila 30-ak rudara u sukobu oko rudnika platine u Južnoafričkoj Republici

Policija je otvorila vatru iz strojnica nakon što je na njih nasrnula skupina muškaraca naoružanih mačetama

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Trideset šest ljudi je ubijeno kada je policija otvorila vatru na naoružane rudare u štrajku kod rudnika platine Lonmin de Marikana, prema podacima sindikata rudara.

Policija je otvorila vatru iz strojnica nakon što je na njih nasrnula skupina muškaraca naoružanih mačetama i šipkama.

Glavni tajnik tog sindikata je na radiju rekao da raspolažu podacima o 36 mrtvih. Prema prethodnim podacima ubijeno je 30 ljudi. Ministar policije Nanthi Mthethwa je rekao da ima puno ranjenih i da se povećava broj smrtno stradalih.

Od nedjelje nekoliko stotina rudara štrajkaša traže bitno povećanje plaća.

Policija je u četvrtak poslijepodne otvorila vatru na skupinu rudara naoružanih mačetama i šipkama koji su se odbili razići nakon što su odbili ultimatum uprave rudnika da se vrate u rudnik pod prijetnjom otkaza.

Prema pisanju lokalnih medija, do zuba naoružana policija s oklopnim vozilima podizala je žičanu ogradu, a u jednom trenutku policajce je opkolilo oko 3.000 rudara. Policija je otvorila vatru iz strojnica nakon što je na njih nasrnula skupina muškaraca.

BBC-jevo ranije izvješće govori o 10 mrtvih, među kojima dva policajca.Policija je priopćila da su nakon nekoliko dana pregovaranja propali pregovori s čelnicima sindikata rudara i građevinara (AMCU) te im nije preostalo ništa drugo nego da prosvjednike rastjeraju silom.

Rudnik Marikana se nalazi oko 100 kilometara sjeverozapadno od Johannesburga.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

platina, rudnici, pokolj, radnička prava, radnici, sindikati, južnoafrička republika