A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/liječnici.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvatska prva u svijetu u transplantaciji jetre i bubrega | Politika+
Zdravlje

POZITIVNO: Hrvatska prva u svijetu u transplantaciji jetre i bubrega

Prva je u svijetu i po broju realiziranih donora s prošlogodišnjih 144 darivatelja kod kojih su iskorišteni organi.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska zauzima prvo mjesto u svijetu po broju transplantacija jetre i bubrega na milijun stanovnika, te je prva u svijetu po broju realiziranih donora s prošlogodišnjih 144 darivatelja kod kojih su iskorišteni organi, podaci su Povjerenstva za transplantacijski program Ministarstva zdravlja.

Prvo mjesto Hrvatske u svijetu po broju transplantacija bubrega i jetre na milijun stanovnika znači da je dostupnost tog načina liječenja našim građanima puno veća nego bilo gdje drugdje u svijetu, rekao je predsjednik tog Povjerenstva Branislav Kocman na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program 7. Europskih igara transplantiranih i djaliziranih.

Kocman je ustvrdio da je Hrvatska u proteklih deset godina, od početka programa transplantacije, od četiri do pet darivatelja na milijun stanovnika došla do 33 donora na milijun stanovnika, po čemu je na vodećem mjestu u svijetu.

Veliki broj donora znači i da su liste čekanja kraće i da je dužina čekanja na pojedine organe značajno kraća nego što je bila prije, a pogotovo u odnosu na druge zemlje, naglasio je.

Ocijenio je da je iskorak u transplantaciji napravljen nakon što se Hrvatska priključila Eurotransplantu 2006. godine.

U 2009. u Hrvatskoj je bilo 18 donora na milijun stanovnika, godinu poslije 28, a 2011. 33 donora.

Za usporedbu, Njemačka ima oko 15 darivatelja na milijun stanovnika, a Nizozemska 13, rekao je Kocman.

Naglasio je da je u Hrvatskoj ove godine zasad broj donora oko deset posto manji od prošlogodišnjeg broja, ali i da očekuje da će ta brojka, s obzirom na oscilacije u donorstvu, biti slična prošloj godini.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bubreg, transplatacija, zdravlje, jetra