Hrvatska

PRAVA MANJINA: Pupovac ne ostaje dužan ni Tataloviću: Suprugu je namjestio kao savjetnicu u Vladi

Upravo Tatalović je pravi primjer 'etnobiznisa', tvrdi Pupovac.

Piše: PolitikaPlus/Novi list


"On je primjer onoga za što me predsjednik optužuje, primjer čovjeka koji je na etnobiznisu izgradio svoju sveučilišnu i savjetničku karijeru, nikada ne imajući veze s onima koje bi navodno trebao predstavljati. I konačno, gospodin Tatalović je primjer onoga što predsjednik Josipović naziva 'Pupovac i njegovi'".

Nakon što je Siniša Tatalović, savjetnik predsjednika Josipović izjavio da se zalaže za promjenu izbornog sustava za manjine, ograničavanje mandata manjinskih zastupnika, pa čak i za ukidanje izborne jedinice za manjine, nije trebalo dugo čekati reakciju tih istih zastupnika. Posve je jasno da Ustav ne pravi razliku između zastupnika te da bi za tako nešto trebala promjena Ustava koja u ovom trenutku nije nimalo izgledna.

Tatalović je ustvrdio da 'nije dobro da manjinski zastupnici koji se biraju sa tristotinjak glasova odlučuju o parlamentarnoj većini', no ministar uprave Arsen Bauk za Novi list je rekao da se o takvim promjenama Ustava nije razmišljalo niti bi one bile potrebne, naglasivši da, otkad je u Saboru osam zastupnika manjina, niti u jednom od četiri mandata njihovi glasovi nisu presudili prilikom formiranja vlade.

Predstavnici manjina ogorčeni su Tatalovićevom idejom. Furio Radin ustvrdio je da bi takve promjene manjinske zastupnike svrstale u zastupnike drugog reda, a posebno oštar, očekivano, bio je Milorad Pupovac, za kojega je Tatalovićev istup samo nastavak obračuna predsjednika Ive Josipovića s njegovom političkom opcijom.

"O tim stvarima se može razgovarati između različitih političkih predstavnika, što gospodin Tatalović nije nikada bio. On je primjer onoga za što me predsjednik optužuje, primjer čovjeka koji je na etnobiznisu izgradio svoju sveučilišnu i savjetničku karijeru, nikada ne imajući veze s onima koje bi navodno trebao predstavljati. I konačno, gospodin Tatalović je primjer onoga što predsjednik Josipović naziva 'Pupovac i njegovi', jer je supruga gospodina Tatalovića svojedobno postala savjetnica bivšeg potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca, zahvaljujući 'Pupovcu i njegovima'. Kad je Uzelac postao potpredsjednik  – Tatalović je požurio da kod njega svoju suprugu angažira kao savjetnicu, a ja s tim ništa nisam imao. On je još jedan od onih koji se okoristio Pupovcem i njegovom politikom. Toliko o predlagaču promjena manjinskog modela, o njegovoj dosljednosti i autentičnosti koja mu daje za pravo da predlaže rješavanje ove problematike. Više on tome neću, jer i ovo vrijeđa moje dostojanstvo," zaključio je Pupovac.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

furio radin, siniša tatalović, milorad pupovac, arsen bauk