Svijet

JAR: Tri dana nakon pokolja uprava i dalje rudarima prijeti otkazom

'Konačni ultimatum pruža zaposlenicima posljednju priliku da nastave s poslom ili će se izložiti mogućem otkazu.'

FOTO: Policija je bila otvorila vatru iz automatskog oružja na prosvjednike od kojih su neki bili naoružani mačetama
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Tri dana nakon pokolja u rudniku platine Marikana na sjeveru Južnoafričke Republike, gdje je policija usmrtila 34 rudara, tvrtka Lonmin zaprijetila je u nedjelju da će otpustiti štrajkaše koji se u ponedjeljak ne vrate na posao.

'Konačni ultimatum pruža zaposlenicima posljednju priliku da nastave s poslom ili će se izložiti mogućem otkazu.'

Rudari koji i dalje zahtijevaju znatno povećanje plaća, većinom se čine spremni odbaciti taj ultimatum, u znak sjećanja na ubijene kolege.

"Konačni ultimatum odgođen je do ponedjeljka, 20. kolovoza nakon događaja od četvrtka", kazala je Gillian Findlay, glasnogovornica Lonmina, "Konačni ultimatum pruža zaposlenicima posljednju priliku da nastave s poslom ili će se izložiti mogućem otkazu".

Rudari koji prosječno primaju 400 eura mjesečno, zahtijevaju 1250 eura ili triput više od sadašnje plaće. Istraga bi trebala utvrditi točne okolnosti izbijanja pucnjave. Policija tvrdi da se legitimno branila od rudara koji su nosili mačete i koplja.

Politički komentatori optužuju predsjednika Jacoba Zumu za pasivnost tijekom krize. Zuma je u nedjelju zbog pokolja rudara proglasio sedmodnevnu žalost u zemlji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rudnici, rudari, južnoafrička republika, pokolj, lonmin