Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Oprezan početak tjedna i na europskim burzama

'Mogućnost djelovanja ECB-a otklanja većinu sistemskih rizika, što podržava tržište.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Mogućnost djelovanja ECB-a otklanja većinu sistemskih rizika, što podržava tržište. Međutim, s obzirom na znatan rast cijena dionica posljednjih tjedana, na tržištima bi mogao vladati oprez dok ECB ne predstavi nove mjere za suzbijanje krize“

Na europskim je burzama tjedan počeo opreznim trgovanjem, nakon višetjednog rasta cijena dionica koji se zahvaljuje nadi ulagača u odlučne mjere Europske središnje banke za suzbijanje dužničke krize.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,1 posto, na 1.109 bodova, nakon što je u petak dosegnuo najvišu razinu u 13 mjeseci. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu do 0,2 posto.

Njemački mediji pišu da ECB razmatra mogućnost određivanja razina kamatnih stopa za kupnju obveznica prezaduženih članica eurozone, što bi obeshrabrilo špekulante da potiču prinose iznad razina koje je odredila središnja banka.

„Mogućnost djelovanja ECB-a otklanja većinu sistemskih rizika, što podržava tržište. Međutim, s obzirom na znatan rast cijena dionica posljednjih tjedana, na tržištima bi mogao vladati oprez dok ECB ne predstavi nove mjere za suzbijanje krize“, kaže analitičar jedne francuske brokerske kuće.

Najveći je dobitnik jutros, s rastom od 0,5 posto, bankarski sektor, dok je najveći gubitnik rudarski, s prosječnim padom cijena dionica za 0,7 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,1 posto, na 9.171 bod, novu najvišu razinu u tri mjeseca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ftse, europske burze, svjetska tržišta, dax, cac, ecb