Tvrtke

ZAHTJEV: Sindikat Jadrankamena traži izuzeće stečajnog suca Paška Bašića

'Evidentno je da je stečajni sudac prije samog otvaranja, a i u tijeku vođenja stečajnog postupka, prekršio niz odredbi Stečajnog zakona, te iskazao veliku pristranost određenim strankama u postupku.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nezavisni sindikat radnika Jadrankamena danas je od predsjednika Trgovačkog suda u Splitu Ivana Basića zatražio izuzeće stečajnog suca Paška Bačića tvrdeći da je on u dosadašnjem dijelu stečajnog postupka prekršio više odredbi Stečajnog zakona.

"Evidentno je da je stečajni sudac prije samog otvaranja, a i u tijeku vođenja stečajnog postupka, prekršio niz odredbi Stečajnog zakona, te iskazao veliku pristranost određenim strankama u postupku", navodi se u pisanom zahtjevu upućenom Uredu predsjednika suda Basića, koji je potpisao predsjednik Nezavisnog sindikata Jadrankamena Tonči Drpić.

'Evidentno je da je stečajni sudac prije samog otvaranja, a i u tijeku vođenja stečajnog postupka, prekršio niz odredbi Stečajnog zakona, te iskazao veliku pristranost određenim strankama u postupku.'


Članovi Nezavisnog sindikata radnika Jadrankamena, koji su ujedno i vjerovnici u stečajnom postupku, smatraju stoga da radi transparentnog i zakonitog daljnjeg tijeka stečajnog postupka treba izuzeti Bačića iz tog postupka.

U obrazloženju Nezavisni sindikat navodi da se stečaj može otvoriti samo ako se utvrdi postojanje zakonom predviđenih stečajnih razloga - kao što su nesposobnost za plaćanje i prezaduženost. Ti se razlozi u slučaju Jadrankamena apsolutno nisu ostvarili, što je potvrdila i ekspertiza svih relevantnih ekonomskih stručnjaka, tvrdi sindikat.

Sindikalci također ističu da Bačić prije stečaja nije pokrenuo "prethodni postupak" iako je postojala velika spremnost kod svih vjerovnika stečajnog dužnika za pristup dugu, odnosno reguliranju načina podmirivanja dugova (dijelom otpis, dijelom ulaz u vlasničku strukturu, dijelom reprogram). To je prvi puta u sudskoj praksi u Hrvatskoj da se kod podnošenja prijedloga za otvaranje stečaja velikih i jakih tvrtki poput Jadrankamena ne pokreće prethodni postupak, naglašava sindikat.

U dopisu se također tvrdi da je Bačić prekršio zakon i time što je stečajni postupak otvorio "usprkos neurednoj i nepotpunoj dokumentaciji" predlagatelja za pokretanje stečajnog postupka.

Ispitno i izvještajno ročište u "slučaju Jadrankamen" održano je 12. srpnja kada su stečajni vjerovnici prihvatili prijedlog stečajne upraviteljice Anči Bašić da se nastavi djelatnost Jadrankamena i žurno izradi stečajni plan, kako se ne bi prodavala imovina poduzeća.

Tom je prigodom utvrđeno da su ukupna potraživanja vjerovnika oko 218 miljuna kuna, od kojih je oko 200 miljuna kuna priznato. Na ročištu je u ime skupine radnika stečajnih vjerovnika njihova odvjetnica Katja Jajaš zatražila smjenu stečajne upraviteljice tvrdeći da je u sukobu interesa jer je u srodstvu s jednom od stečajnih vjerovnica Jadrankamena. No, sudac Bačić odbio je taj zahtjev.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tonći drpić, brač, jadrankamen