Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Pozitivno raspoloženje na europskim burzama, ali uz niske promete

'Dužnosnici ECB-a vjerojatno će nastaviti isticati potrebu za konstruktivnom akcijom vlada članica eurozone.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Na dobitke ostvarene na većini globalnih tržišta dionica tijekom europske ljetne letargije gleda se s razumljivom skepsom s obzirom na vrlo slab obujam trgovanja. Dužnosnici ECB-a vjerojatno će nastaviti isticati potrebu za konstruktivnom akcijom vlada članica eurozone, te ponavljati da detalji eventualne intervencije još nisu dovršeni“

Na europskim burzama cijene dionica jutros su ojačale, no uz nizak obujam trgovanja dok investitori iščekuju katalizator u vidu monetarnih odluka Europske središnje banke (ECB), koji bi pomaknuo najvažnije indekse izvan uskih raspona u kojima se sada kreću.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oko 9,30 sati bio je u plusu 0,3 posto, na 1.108,55 bodova. Jučer je oslabio 0,5 posto u nedostatku novih poticajnih vijesti, nakon što je rastao 11 tjedana uzastopno.

Istodobno, frankfurtski DAX, londonski Ftse i pariški CAC u plusu su između 0,27 i 0,72 posto. Londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC uzletjeli su u zadnja tri mjeseca između 10 i 15 posto nakon što je predsjednik ECB-a Mario Draghi izjavio da će Banka učiniti sve za spas eura.

„Na dobitke ostvarene na većini globalnih tržišta dionica tijekom europske ljetne letargije gleda se s razumljivom skepsom s obzirom na vrlo slab obujam trgovanja. Dužnosnici ECB-a vjerojatno će nastaviti isticati potrebu za konstruktivnom akcijom vlada članica eurozone, te ponavljati da detalji eventualne intervencije još nisu dovršeni“, kaže Ian Williams, strateg za dionice pri investicijskom društvu Peel Hunt.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je oslabio 0,16 posto, na 9.156 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DAX, ECB, MARIO DRAGHI, BURZA, EUROPSKE BURZE, CAC, FTSE