A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/agrokor-010.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Agrokor Energija otvorila svoje prvo bioplinsko postrojenje | Politika+
Energetika

EKOLOŠKI: Agrokor Energija otvorila svoje prvo bioplinsko postrojenje

'Skoro kao čarobni štapić kojim se ekološki i energetski problemi pretvaraju u benefit'

Piše: P/H

Koncern Agrokor danas je na farmi Gradec, u blizini Vrbovca, otvorio svoje prvo bioplinsko postrojenje, vrijedno 55 milijuna kuna, čime je taj koncern najavio svoj ulazak u proizvodnju električne i toplinske energije na ekološki prihvatljiv način.

Bioplinsko postrojenje Gradec predstavlja ekološki najprikladniji način zbrinjavanja raznih organskih sirovina iz kojih nastaju organsko gnojivo, toplinska i električna energija, kazao je Herman Seidl direktor Agrokor Energije, dodavši da je to postrojenje "skoro kao čarobni štapić kojim se ekološki i energetski problemi pretvaraju u benefit". Istaknuo je da postrojenje koristi 90 posto sirovina - raznih otpadnih organskih tvari, od čega je 65 posto svinjska gnojovka.

Agrokor za nekoliko godina planira otvoriti još 4 do 5 bioplinskih postrojenja koja će imati 2 do 5 puta veću snagu nego danas otvoreno postrojenje čija je snaga 1 megavat.

Prema njegovim riječima, izgradnja postrojenja trajala je 11 mjeseci, godišnje će trošiti 70.000 tona sirovine, a godišnje će raditi 8000 radnih sati, proizvesti 8000 megavatsati (MWh) električne energije, koja će se isporučivati u nacionalnu elektroenergetsku mrežu, i 9000 MWh toplinske energije, koja će se koristiti za farme Gradec 1 i Gradec 2.

Te su dvije farme u blizini bioplinskog postrojenja u što je Agrokor, po riječima njegovog izvršnog potpredsjednika Mislava Galića, ukupno uložio 170 milijuna kuna. On je naglasio i da je postrojenje nastalo u suradnji Agrokora i slovenske tvrtke GH Holding.

Najavio je i da će Agrokor za 15 do 20 dana u PIK Vrbovcu otvoriti novu, robotiziranu tvornicu za trajne salame u što će uložiti 10 milijuna eura, a za 2 do 3 tjedna u luci u Vukovaru otvoriti novi utovarno-istovarni silos. Agrokor za nekoliko godina planira otvoriti još 4 do 5 bioplinskih postrojenja koja će imati 2 do 5 puta veću snagu nego danas otvoreno postrojenje čija je snaga 1 megavat (MW), naglasio je.Među brojnim uzvanicima na svečanosti otvorenja bila je i zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal koja je kazala da je to vrlo vrijedna stvar u situaciji kada državi trebaju investicije te da se time Hrvatska približava stopi od 20 posto proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Na novinarski upit o suši i kako bi se ona mogla odraziti na cijene hrane, član Uprave Agrokora Damir Kuštrak je kazao da će cijene poljoprivrednih proizvoda zbog suše i Hrvatskoj i šire, u Europi i svijetu, sigurno rasti, ali ne nužno i cijene hrane, na što utječe stanje na burzama i cijene energenata. Smatra i da će suša utjecati da se o poljoprivrednoj proizvodnji i navodnjavanju sada ozbiljnije razmisli nego prije.