A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/film-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

"Iza brda", "Armadingen" i "Kralj" pobjednici Vukovar film festivala | Politika+
Kultura

FILM: "Iza brda", "Armadingen" i "Kralj" pobjednici Vukovar film festivala

Prikazana su 43 filma. Organizatori festivala bili su tvrtka „Discovery“, grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Rumunjski dugi film "Iza brda", njemački kratki film "Armadingen" i hrvatski dokumentarni film "Kralj" najbolji su filmovi 6. Vukovar film festivala koji se u gradu na Dunavu održavao od 22. do 26. kolovoza.

Na festivalu su u natjecateljskim i popratnim kategorijama prikazana ukupno 43 filma. Organizatori 6. Vukovar film festivala bili su tvrtka „Discovery“, grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar.


Na festivalu su u natjecateljskim i popratnim kategorijama prikazana ukupno 43 filma, a žiri u kojemu su bili glumac Goran Grgić, filmski kritičar Marko Njegić i slovenski redatelj Jan Cvitkovič odlučio je u kategoriji dugog igranog filma prvu nagradu dodijeliti rumunjskom filmu "Iza brda" redatelja Cristiana Mungiua.

"Uz pomoć briljantnog scenarija i glumačke ekipe Mungiu odvažno rekonstruira tragičnu istinitu priču i načinje širok spektar etičkih pitanja fokusirajući se na analitičku opservaciju međuljudskih odnosa iza zatvorenih vrata izoliranog manastirskog svijeta", istaknuo je žiri u obrazloženju nagrade, koja se sastoji od otkupa prava za hrvatsku distribuciju.

Najboljim kratkim filmom proglašen je njemački film "Armadingen" redatelja Philippa Kaessbohrera.

U obrazloženju žirija navodi se da je taj film "minimalistička pričica o dvoje starčića i jednom potencijalnom smaku svijeta, veoma šarmantna u parodiranju maksimalističkih hollywoodskih akcijskih spektakala tipa Armagedon". Nagrada u toj kategoriji je novčana i iznosi 500 eura.

U kategoriji dokumentarnog filma prvonagrađeni je hrvatski film "Kralj" Dejana Aćimovića. Obrazlažući nagradu žiri navodi da je redatelj u filmu o hrvatskom paraolimpijcu i svjetskom rekorderu Darku Kralju smiono uhvatio sirovu životnu emociju posvjedočivši nepokolebljivom ljudskom duhu iz prve ruke. Prvonagrađeni dokumentarac novčano je nagrađen s 1000 eura.

Novost ovogodišnjega vukovarskog filmskog festivala, uobičajeno orijentiranog na filmove podunavskih zemalja, bilo je i prikazivanje filmova na pet različitih lokacija u Vukovaru, među kojima je uz dunavski šlep, najneuobičajenija vukovarska Ada, pješčani otok na Dunavu gdje su brojni kupači mogli pratiti filmske festivalske sadržaje.

U sklopu festivala održane su i dvije festivalske radionice: "Dunavska scenaristička radionica" koju je vodila dramaturginja i scenaristica Irena Krčelić te "Festivalska radionica" pod vodstvom Studija kreativnih ideja iz Gunje. Održana je i javna tribina o autorskim pravima.

Cjelovečernja filmska zabava kroz festivalske dane upotpunjena je koncertima pa su u Vukovaru nastupile grupe "Elemental", "Hladno pivo", "Kawasaki 3p", a za večeras je najavljen koncert Borisa Novkovića.

Svečanost zatvaranja festivala održat će se u Ružičkinoj kući u Vukovaru u 20 sati kada će festivalskim pobjednicima biti uručene nagrade.

Organizatori 6. Vukovar film festivala bili su tvrtka „Discovery“, grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vukovar film festival, film