Hrvatska

REAKCIJA: Željko Stipić: Iznenađeni smo napadom, ministar Jovanović nas vrijeđa!

'Nema dvojbe da je velikom broju učitelja na kriv način obračunata plaća, no nije problem tko je kriv nego da je zaposlenicima nanesena šteta.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, rekao je da je iznenađen "napadima" Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koje je danas zatražilo njegovu ispriku zbog toga "što je doveo javnost u zabludu" izjavama o odgovornosti tog ministarstva u isplati srpanjskih plaća učiteljima i nastavnicima.

>> Željko Jovanović: Nismo smanjili plaće! Pogriješila su računovodstva škola!

Ministarstvo je danas objavilo demantij njegove tvrdnje da ministarstvo "nesmotrenošću ministra Željka Jovanovića nije na vrijeme obavijestilo škole kako obračunati plaće", a ministar Jovanović je izjavio da je isplata smanjenih plaća bila greška računovođa u školama, a ne ministarstva, kao i da je riječ o "spinu novinara i jednog sindikata" te stvaranju afere tamo gdje je nema.

Da nije tragično bilo bi smiješno, sve se svodi na to da se napada sindikat i krivi računovođe, rekao je Stipić za Hinu, ocijenivši Jovanovićevu izjavu o krivici računovođa uvredom "za skoro dvije tisuća kolegica koje rade odgovoran, a potcijenjen posao".


Sindikat Preporod je prije nekoliko dana izvijestio da je velikom broju učitelja i nastavnika isplaćena manja plaća za srpanj, najavivši tužbe ako se ne isplate razlike.

Da nije tragično bilo bi smiješno, sve se svodi na to da se napada sindikat i krivi računovođe, rekao je Stipić za Hinu, ocijenivši Jovanovićevu izjavu o krivici računovođa uvredom "za skoro dvije tisuća kolegica koje rade odgovoran, a potcijenjen posao".

Nema dvojbe da je velikom broju učitelja na kriv način obračunata plaća, no nije problem tko je kriv nego da je zaposlenicima nanesena šteta, ustvrdio je Stipić. Oni su samo odradili ono što su u ovom slučaju mogli, prosvjetne vlasti poslale su obavijest, a nisu razliku sredstava koja bi omogućila ispravnu isplatu srpanjske plaće, dodao je.

Stipić je podsjetio da se nakon dojava s terena početkom kolovoza sastao s ministrom Jovanovićem, no kako se ništa nije napravilo, sada poziva vlast da brzo ispravi propuste i s plaćom za kolovoz isplati razlike, koje ovisno o stažu iznose između 150 i 800 kuna. Ukoliko se to ne dogodi jedino što nam preostaje je da se zaštita osigura na sudu, naglasio je.

U demantiju ministarstva stoji kako je ono postupilo po vladinom zaključku, prema kojem se od 1. kolovoza neće isplaćivati uvećanje koeficijenata složenosti poslova ovisno o godinama staža, propisano Uredbom o raspodjeli dodatnih sredstava za plaće učitelja i nastavnika u osnovnom i srednjem školstvu u 2003. i 2004., te je na plaći za srpanj umanjilo koeficijente za pripadajući postotak. Istodobno je, svjesno odredbi Zakona o radu, a u suradnji s FINA-om, svim školama koje su ih izvijestile o nedostatku novca, odobrilo prekoračenje ukupnog iznosa za plaće.

Ministarstvo je izvijestilo da svake godine isplaćuje razliku plaća do koje dolazi zbog metodologije obračuna plaća za vrijeme godišnjih odmora, te će na isti način odobriti nedostajuća sredstva s plaćom za kolovoz.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠKOLE, ŽELJKO JOVANOVIĆ, ŽELJKO STIPIĆ, PLAĆA