Hrvatska

REAKCIJA: Računovođe: Jovanoviću, želimo ispriku! Ministarstvo je krivo što su učitelji dobili manje plaće!

'Ministar Željko Jovanović je javnost doveo u zabludu.'

Piše: PolitikaPlus
'Izjavom Ministra svaljena je krivnja na osobe koje u sustavu imaju najmanju mogućnost utjecaja na politiku isplata plaća. Računovođe su kao zaposlenici škola samo izvršioci tuđih odluka. Žao nam je što Ministar nije detektirao pravi problem i pravog krivca za nastalu situaciju. Bez obzira na sve, računovođe, će kao pravi profesionalci napraviti ispravak plaće i kao svjesni građani RH neće tražiti prekovremene sate za to.'

'Izjava Ministra je netočna i nije utemeljena na stvarnim činjenicama. Istina je, da su škole 27. srpnja 2012. godine dobile obavijest Ministarstva u kojoj je objašnjen obračun naknade plaće za godišnji odmor za srpanj 2012. godine.

Međutim, u konkretnom slučaju to je irelevantno, jer takav način obračuna utvrđen je Zakonom o radu i kolektivnim ugovorima kao i ranijih godina. Problem je nastao kada je Ministarstvo odobrilo sredstva za isplatu plaće za srpanj 2012. godine u iznosu koji je utvrđen na temelju umanjenih koeficijenata (dokument: „print lista“) i razlike sredstava za naknadu plaće za godišnji odmor što je bilo nedostatno za ispravan obračun plaće prema navedenoj obavijesti', navodi se u priopćenju Udruge tajnika i računovođa u školstvu kojeg potpisuje predsjednica Udruge Ela Kovačić.

Ističu kako nije objašnjen Zaključak Vlade RH od 19. srpnja 2012. kojim se od 1. kolovoza neće isplaćivati uvećanje koeficijenata složenosti poslova ovisno o godinama staža, što je škole dovelo u zabludu s obzirom da je na „print listama“ Ministarstva već bio smanjen koeficijent učiteljima i nastavnicima.

Mnoge škole su pokušavale dobiti konkretnu informaciju od samog Ministarstva, ali bilo je nemoguće u vremenu od 1. kolovoza do 2. kolovoza dobiti ikoga nadležnog za ovo pitanje u Ministarstvu, pa su mnoge škole isplatile umanjene plaće.

'Napominjemo kako je glavni uzrok isplate umanjene plaće u većini škola nedostatak sredstava, a ne krivi obračun, što se vrlo lako može utvrditi pregledom obračunskih lista i „print liste“ kao pomoćnom obrascu na kojem MZOŠ vodi evidenciju o zaposlenicima škole, sa svim potrebnim podacima o svakom zaposleniku radi utvrđivanja koeficijenta složenosti poslova i radnog mjesta , vremena rada i za odobravanje sredstava za obračun plaće.

Izjavom Ministra svaljena je krivnja na osobe koje u sustavu imaju najmanju mogućnost utjecaja na politiku isplata plaća. Računovođe su kao zaposlenici škola samo izvršioci tuđih odluka. Žao nam je što Ministar nije detektirao pravi problem i pravog krivca za nastalu situaciju. Bez obzira na sve, računovođe, će kao pravi profesionalci napraviti ispravak plaće i kao svjesni građani RH neće tražiti prekovremene sate za to.

Udruga tajnika i računovođa u školstvu očekuje da će se ministar Jovanović kao odgovorna osoba ispričati što je javnost doveo u zabludu rekavši kako su učitelji dobili manju plaću zbog greške računovođa, ne samo radi dostojanstva računovođa u osnovnim i srednjim školama, već i radi istine', zaključuje se u priopćenju Udruge. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠKOLE, PLAĆE, ŽELJKO JOVANOVIĆ