Burze

BURZE: Europske burze oslabile zbog bojazni za gospodarski rast

Londonski FTSE pao je 0,3 posto na 5.761 bod, frankfurtski DAX porastao 0,2 posto na 7.012 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,38 posto i iznosio 3.418 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europska tržišta dionica ponovno je u srijedu pritisnula bojazan za gospodarski rast i nervoza uoči važnog skupa monetarnih dužnosnika u SAD-u, potisnuvši u drugi plan naviše revidiranu procjenu o rastu američkog gospodarstva u drugom tromjesečju.

Londonski FTSE pao je 0,3 posto na 5.761 bod, frankfurtski DAX porastao 0,2 posto na 7.012 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,38 posto i iznosio 3.418 bodova.

Tržišta i dalje pritišću slabe gospodarske prognoze i nervoza uoči godišnjeg skupa dužnosnika središnjih banaka u američkom Jackson Holeu.

Ulagači pokušavaju utvrditi hoće li Europska središnja banka početi kupovati obveznice kako bi pomogla sniziti troškove zaduživanja zaduženih članica eurozone ili sniziti ključne kamatne stope na sastanku u rujnu.

U fokusu je i američki Fed i signali mogućeg opetovanog kvantitativnog ublažavanja američke monetarne politike kako bi se poduprlo posustalo gospodarstvo.

Pritom je američka vlada u srijedu blago povisila procjenu rasta u drugom tromjesečju, s 1,5 na 1,7 posto, zahvaljujući jačem izvozu koji je nadoknadio slabiju obnovu zaliha u poduzećima.

"Ima puno prostora za razočaranje", upozorio je Joe Nighbour iz tvrtke Central Markets.

U takvom su se okruženju gubicima isticali proizvođači luksuznih proizvoda izloženi slabom globalnom gospodarstvu, usporavanju u Kini i dužničkoj krizi u eurozoni.

Tako je francuski Bouygues pao oko osam posto naon što je izvijestio o nižoj dobiti u prvoj polovini godine. L'Oreal je pak izgubio na vrijednosti 4,2 posto, također nakon objave slabijih od očekivanja poslovnih rezultata.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,40 posto na 9.069 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europske burze