A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/imenik-skola-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jovanovićevo ministarstvo štedi na školskim imenicima i tjera nastavnike na volontiranje | Politika+
Hrvatska

UŠTEDA: Jovanovićevo ministarstvo štedi na školskim imenicima i tjera nastavnike na volontiranje

Reforme su provedene isključivo na papiru.

Piše: Vanja Deželić

Nova školska godina samo što nije počela, ravnatelji su počeli sa sjednicama na kojima s nastavnicima raspravljaju o novim zadacima kako bi se pripremili što bolje za godinu u kojoj će biti toliko noviteta, ali i u kojoj bi zbog smanjenja plaća mogao uslijediti štrajk.

Teško je u takvoj situaciji, za koju svi krive ministra znanosti, obrazovanja i sporta
Željka Jovanovića, koji će ostati upamćen po tom što je bio prvi ministar koji je dopustio rezove na plaćama zaposlenih u obrazovanju. Zbog toga im nije omiljen, ali svakako im nije omiljen ni zbog situacije u koju ih je postavio reformama koje su uslijedile, a primjenjivat će se od ponedjeljka 3. rujna.

Ništa se nije promijenilo od doba uvođenja famozne 'Bologne', kada zaposleni nisu imali pojma što im je činiti pa su se jednostavno ponašali kao i svih godina prije

Jedno od tih pravile jest prekid prakse zaključivanja ocjena na polugodištu, što je većina zaposlenih donekle i pozdravila.

- Prvo polugodište traje samo deset tjedana i vrlo je teško provući razred od 30 učenika kroz barem dvije ocjene iz svakog predmeta. To ispadne 60 ispitivanja, što je nemoguće meni koji imam četiri sata tjedno, a kako je tek onim nastavnicima koji imaju dva ili samo jedan sat tjedno - izjavio je predsjednik Sindikata Preporod
Željko Stipić u siječnju ove godine.

No nastavnicima to ne mora uvijek biti olakotna okolnost jer znaju kakva su djeca, većina od njih sve ostavlja za zadnji tren i bez ocjenjivanja na polugodištu sve će biti stisnuto u zadnjih mjesec dana, što je stresna situacija za nastavnike, učenike, ali i roditelje, jer upravo oni najčešće nemaju realnu sliku onoga što se događa.


Tako je kako, naviknut će se nastavnici na više stresa za manje novca, navikli su. Ali od Ministarstva koje je najavljivalo toliko promjena u pravom smjeru, što su glano izvikivali ministar i njegova pomoćnica
Marija Lugarić, očekivalo se da osiguraju barem osnovne uvjete. Nisu ni to.

Imenici u kojima se evidentiraju ocjene, aktivnost učenika i nastava u globalu, isti su kao što su bili posljednjih dvadesetak godina. Iste rubrike, iste kolone - i prostor za zaključivanje ocjena na polugodištu! Dakle, uštedjelo se i na vlastitoj odluci, no ne i na plaćama zaposlenih u Ministarstvu.


Imenici u kojima se evidentiraju ocjene, aktivnost učenika i nastava u globalu, isti su kao što su bili posljednjih dvadesetak godina. Iste rubrike, iste kolone - i prostor za zaključivanje ocjena na polugodištu

Kakvo je rješenje ove situacije? Profesori moraju zaključivati ocjene olovkom, kako bi djeca zapravo imala uvid u ono što im je zaključeno, a potom će to ispravljati kao i svih godina prije. Dakle, sve ostaje isto, ali upisivat će se olovkom, tako da se u svakom trenutku može prebrisati gumom za brisanje. Ništa se nije promijenilo od doba uvođenja famozne 'Bologne', kada zaposleni nisu imali pojma što im je činiti pa su se jednostavno ponašali kao i svih godina prije.

Također, još jedan od zanimljivih noviteta jest ukidanje plaćanja prekovremenih sati za nastavnike koji ostaju na produženoj nastavi s onim učenicima kojima je određena takva stegovna mjera.

Prema članku 84. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, nakon opomene, ukora i strogog ukora slijedi odgojno-obrazovni tretman produženog stručnog postupka. To znači da se učenike kojima manjka discipline prisiljava ostati dulje u školi, ali to se (više) ne plaća tako da će nastavnici izbjegavati takvu stegovnu mjeru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko jovanović, imenik, škola