Hrvatska

KRITIKE: Željko Jovanović sindikalcima: Neka objasne učiteljima i nastavnicima zašto su bili protiv povećanja plaća!

'Baš njih briga, jer njihova sindikalna plaća je ostala ista!'

Piše: PolitikaPlus
'Neka sad Laktašić i Mihalinec objasne svom članstvu zašto su bili protiv mog prijedloga da se taj dodatak, po kojem se plaće učiteljima i nastavnicima uvećavaju za 3, 5, 7 ili 9 posto ovisno o godinama radnog staža, ozakoni izmjenama TKU, koje su oni odbili i na taj način su upravo njih dvojica zaslužni da je učiteljima i nastavnicima s najvećim stažem umanjena plaća i za 800 kuna.'

Učitelji i nastavnici mogu biti ogorčeni samo na svoje sindikalne čelnike, koji su tvrdoglavo zastupali svoje stavove na štetu učitelja i nastavnika, poručio je ministar obrazovanja Željko Jovanović u intervjuu kojeg je uoči početka nove školske godine dao Novom listu, dodajući kako "pod punom odgovornošću tvrdi da su izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora takve da su učitelji i nastavnici u odnosu na sve ostale u državnoj i javnoj upravi bili jedini koji bi profitirali navedenim izmjenama i kojima bi plaće rasle".

 

Jovanović se oštro obrušio na Zvonimira Laktašića, predsjednika Sindikata hrvatskih učitelja, te predsjednika Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimira Mihalinca: "Neka sad Laktašić i Mihalinec objasne svom članstvu zašto su bili protiv mog prijedloga da se taj dodatak, po kojem se plaće učiteljima i nastavnicima uvećavaju za 3, 5, 7 ili 9 posto ovisno o godinama radnog staža, ozakoni izmjenama TKU, koje su oni odbili i na taj način su upravo njih dvojica zaslužni da je učiteljima i nastavnicima s najvećim stažem umanjena plaća i za 800 kuna. Baš njih briga, jer njihova sindikalna plaća je ostala ista".

 

"Uredba je bila napisana i spremna za uvrštenje u dnevni red Vlade. Na taj način bi to pitanje bilo riješeno za sva vremena i nikakvo smanjenje ne bi se dogodilo ni danas, ni sutra ni prekosutra. Dapače, plaće bi rasle sa 1. rujnom 2012. za 4, 8 ili 10 posto svim zaposlenicima osnovnih škola, a sa 1. siječnja 2013. još za 2,3 posto povećale bi se sve plaće u obrazovanju i znanosti! Dodam li tome ponovo da bi se ozakonila i Uredba 3,5,7,9 jasno je koliku su štetu učiteljima i nastavnicima nanijeli Laktašić i Mihalinec", poručio je Jovanović, dodajući kako je spomenuti dvojac "neodgovoran prema svom članstvu".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

profesori, plaće, željko jovanović, sindikati