A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/komarac-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U Slavonskom Brodu moguća infekcija virusom zapadnog Nila | Politika+
Zdravlje

BOLEST: U Slavonskom Brodu moguća infekcija virusom zapadnog Nila

Rezultati analiza ukazali su na vjerojatnu infekciju virusom zapadnog Nila, koju je još potrebno potvrditi dodatnim testovima u referentnom laboratoriju, priopćeno je popodne iz HZJZ-a.

Piše: PolitikaPlus

Kod jednog pacijenta hospitaliziranog u Slavonskom Brodu na temelju kliničke slike meningoencefalitisa i epidemiološkog podatka boravka u Srbiji, posumnjalo se na infekciju virusa zapadnog Nila, te je provedena virusološka dijagnostika u Službi za mikrobiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Rezultati analiza ukazali su na vjerojatnu infekciju virusom zapadnog Nila, koju je još potrebno potvrditi dodatnim testovima u referentnom laboratoriju, priopćeno je popodne iz HZJZ-a.

Groznica Zapadnog Nila je bolest koju uzrokuje virus zapadnog Nila. Rezervoar bolesti su ptice, a virus se na ljude prenosi ugrizom zaraženog komarca vrste Culex (udomaćeni u Hrvatskoj), a mogu ga prenijeti i neke druge vrste komaraca

Groznica Zapadnog Nila je bolest koju uzrokuje virus zapadnog Nila. Rezervoar bolesti su ptice, a virus se na ljude prenosi ugrizom zaraženog komarca vrste Culex (udomaćeni u Hrvatskoj), a mogu ga prenijeti i neke druge vrste komaraca.

Bolest se ne može prenijeti s čovjeka na čovjeka.

U 80 posto slučajeva infekcija prolazi bez simptoma, a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, s uglavnom blagim simptomima koji nalikuju prehladi ili gripi. Tek rijetko se može razviti teža bolest s simptomima meningoencefalitisa (upala moždane ovojnice i mozga), prvenstveno kod starijih ljudi i osoba oštećenog imuniteta, navode iz HZJZ-a.

Oboljeli od Groznica Zapadnog Nila zabilježeni su u nekim zemljama našeg okruženja, međutim do sada u Hrvatskoj nije registrirana niti jedna oboljela osoba.

Istraživanjima provedenim na životinjama, koje provode veterinari, (obzirom da se virus može prenijeti i na kopitare), utvrđeno je da je u nekoliko slučajeva postojao kontakt ovih životinja s virusom zapadnog Nila, ističe se u priopćenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nil, slavonski brod, bolest