Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: Euforija na azijskim burzama, euro ojačao

Nakon odlučnih mjera EBC-a cijene dionica snažno porasle, jer su ulagači skloniji rizičnijim investicijima.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle jer su ulagači skloniji rizičnijim investicijama, nakon što je Europska središnja banka najavila odlučne mjere za suzbijanje dužničke krize, a kineske vlasti pokrenule nove projekte koji bi trebali potaknuti gospodarstvo.

 

Ako današnji podaci budu bolji nego što se očekuje, to bi bio bolji poticaj nego treće runda kvantitativnog popuštanja monetarne politike Feda. Bilo bi to kad da vam prolazi prehlada, a da uopće niste koristili lijekove

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju skočile između 0,5 i 3,9 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 1,3 posto, pa bi danas mogao zabilježiti najveći dnevni skok u pet tjedana. Euforija na tržištima zahvaljuje se odlučnim mjerama ECB-a za suzbijanje dužničke krize. Predsjednik ECB-a Mario Draghi najavio je jučer novi program 'izravnih monetarnih transakcija', prema kojemu će središnja banka kupovati državne obveznice na sekundarnom tržištu. ECB će kupovati obveznice s rokom dospijeća od jedne do tri godine, bez ograničenja kupnje, a cilj je tog programa sniziti troškove zaduživanja Italije, Španjolske i ostalih prezaduženih članica eurozone kako bi im se olakšao izlazak iz dužničke krize.

 

Ulagače je ohrabrila i vijest da su kineski regulatori odobrili pokretanje infrastrukturnih projekata, što predstavlja još jedan znak da tamošnje vlasti nastoje potaknuti rast gospodarstva.

 

„Mislim da su te vijesti ulagačima donijele olakšanje koje su tako željno iščekivali. Čekali su poticajne vijesti i one od jučer stižu“, kaže Simon Twiss, partner u fondu Amhem Investment Management.

 

Pozitivno su na tržišta djelovali i jučer objavljeni podaci ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje, prema kojima je u kolovozu u SAD-u broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 201.000, znatno više nego što se očekivalo.

 

Zbog toga su ulagači optimistični uoči današnje objave službenog izvješća o zaposlenosti u SAD-u. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je prošloga mjeseca broj zaposlenih povećan za 125.000 te da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 8,3 posto. Bolji podaci nego što se očekuje smanjili bi pritisak na američku središnju banku. Od Feda ulagači očekuju agresivne mjere za poticanje rasta gospodarstva, ponajviše treću rundu kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno kupnje državnih obveznica.

 

Ta očekivanja poticala su rast cijena dionica posljednjih mjeseci, no ako makroekonomski podaci pokažu da se situacija u američkom gospodarstvu poboljšava, to bi moglo navesti Fed da zadrži status quo. „Ako današnji podaci budu bolji nego što se očekuje, to bi bio bolji poticaj nego treće runda kvantitativnog popuštanja monetarne politike Feda. Bilo bi to kad da vam prolazi prehlada, a da uopće niste koristili lijekove“, kaže Rhoo Yong-seok, analitičar u tvrtki Hyundai Securities. Zahvaljujući odlučnim mjerama ECB-a za suzbijanje dužničke krize, jutros je tečaj eura na valutnim tržištima porastao s jučerašnjih 1,2610 na 1,2635 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 98,85 na 99,70 jena. I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 78,40 na 78,90 jena. Nakon što je jučer porasla za 15-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala za 65 centi, na 94,85 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tokio, hon kong, šangaj, burze