Hrvatska

ZAHTJEV: Učenici iz Kaštel Štafilića traže da im se omogući upis u školu

Ministarstvo obrazovanja osporava taj upis jer nisu prešla prag od 36 bodova potreban za upis u četverogodišnji program školovanja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Učenici srednje škole "Braća Radić" Kaštel Štafilić-Nehaj danas su ministru obrazovanja, znanosti i sporta Željku Jovanoviću uputili pismo pod naslovom "Zar je sramota biti čovjek?!" u kojemu od njega traže da se omogući upis 42 učenika u tu školu za poljoprivredna zanimanja bez obzira što nisu prešli potreban upisni prag od 36 bodova.

Na današnjem sastanku s ravnateljem škole Petrom Vrbanićem te predstavnicima gradskih vlasti Kaštela i županijskih splitsko-dalmatinskih vlasti, roditelji su inzistirali da njihova djeca pohađaju školu isključivo za poljoprivredna zanimanja, a njihove zahtjeve podržao je i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec koji je također nazočio sastanku.

Ravnatelj škole Petar Vrbanić za Hinu je izjavio kako je na današnjem sastanku s roditeljima i kaštelanskim te županijskim splitsko-dalmatinskim dužnosnicima, pozvao roditelje da svoju djecu šalju u školu te da ona uđu u razred predviđen za poljoprivredna zanimanja u koja su se i upisala bez obzira na to što Ministarstvo obrazovanja osporava taj upis jer nisu prešla prag od 36 bodova potreban za upis u četverogodišnji program školovanja.

VRBANIĆ: Roditelji žele da im djeca pohađaju isključivo školu za poljoprivredna zanimanja i ne žele da ih se premješta u 'slobodna zanimanja' i bilo bi dobro da ministar Jovanović dođe objasniti roditeljima i njihovoj djeci odluku kojom se sprječava upis za poljoprivredna zanimanja

"Roditelji žele da im djeca pohađaju isključivo školu za poljoprivredna zanimanja i ne žele da ih se premješta u 'slobodna zanimanja' i bilo bi dobro da ministar Jovanović dođe objasniti roditeljima i njihovoj djeci odluku kojom se sprječava upis za poljoprivredna zanimanja", kazao je Vrbanić.

Učenici u pismu, koje je potpisalo njih 260, mole ministra Jovanovića da savjesno i ljudski postupi prema 42 učenika koji se žele upisati u školu i koji će, kako dodaju, "na kraju ostati na ulici gubeći godinu koja im je toliko vrijedna".

Navode i da je nakon dužeg vremena ta srednja škola imala dobar odziv kandidata koji se žele školovati u poljoprivrednim, prehrambenim i šumarskim usmjerenjima ali je od "Ministarstva stigla obavijest da se budući učenici navedenih zanimanja ne mogu školovati".

"Zbog čega? Zbog zakona koji očito treba mijenjati, jer kad bi se u ovu školu, ove godine upisali samo učenici s 36 bodova, većina usmjerenja, pa čak i škola bi se mogla zatvoriti zbog premalo učenika", poručili su učenici ministru Jovanoviću.

Učenici tvrde da je ravnatelj škole dopustio upis učenika koji nisu prešli bodovni prag u najboljoj namjeri da škola opstane i da učenicima pruži priliku.

"Mislimo da je sramota ovo što se događa u Lijepoj našoj u kojoj bismo svi trebali imati ista prava na školovanje. Smatramo da nitko neće biti oštećen ako se ti učenici prime na upražnjena, a željena mjesta i zanimanja", tvrde učenici kaštelanske srednje škole u pismu pozivajući ministra Jovanovića da razmisli i donese "ljudsku odluku".

Pismo je poslano i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću, pravobraniteljici za djecu Mili Jelavić i ministrici socijalne politike Milanki Opačić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec novinarima je rekao da je danas došao u Kaštel Štafilić poduprijeti roditelje i njihovu djecu da se školuju za zanimanja koja žele.

"Mislim da je potpuno nenormalno, nepravedno i štetno i čudim se da jedan ministar obrazovanja može tako postupiti, iako formalno ministar ima pravo", kazao je Mihalinec komentirajući sprječavanje upisa u poljoprivredna zanimanja. Naglasio je kako djeca "nisu meso koje se može u mesnici s jednog klina prebaciti na drugi".

"Znalo se da su kriteriji za upis u škole loši i štetni. Apeliram na ministra da povuče svoju odluku i dozvoli upis djece, i da brzo sjedne sa svima koji se razumiju u obrazovanje, on se, nažalost, ne razumije, i koji će napraviti kvalitetne kriterije za upis u srednje škole", kazao je Mihalinec.

Predstavnica roditelja djece kojima nije omogućen upis u školu Željka Perdić poručila je da će djeca u idući ponedjeljak "doći u školu jer nema smisla da više budu na ulici".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

obrazovanje, škola, željko jovanović