Hrvatska

VINKOVCI: Folklornim večerima započele 47. Vinkovačke jeseni

Ovogodišnje 47. Vinkovačke jeseni traju od 7. do 16. rujna i u sklopu njih održat će se šezdesetak priredaba..

Piše: PolitikaPlus

 Na Trgu Vinkovačkih jeseni u Vinkovcima večeras su vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić otvorili Folklorne večeri, smotru folklora vukovarsko-srijemskih KUD-ova, kojima su započele i uvodne priredbe 47. Vinkovačkih jeseni.

 

„Vinkovačke jeseni organiziramo zbog svih onih koji vole folklor i hrvatsku tradicijsku kulturu sa željom da to prenesemo i na našu djecu“, poručio je gradonačelnik Karlić dok je župan Galić uputio poziv svima da dođu ovih dana u Vinkovce uživati u ljepoti hrvatske tradicijske kulture, a Vinkovčani goste „čekaju otvorena srca i duše“.

 

Folklorne večeri počele su predstavljanjem 10 vukovarsko-srijemskih KUD-ova, a do srijede, 12. rujna nastupit će ukupno 60 vukovarsko-srijemskih KUD-ova predstavljajući folklor i običaje mjesta iz kojih dolaze. Njihove nastupe pratit će prosudbeno povjerenstvo, a najbolji KUD-ovi stječu pravo na predstavljanje Vukovarsko-srijemske županije na smotrama diljem Hrvatske. Ove godine, pred početak Folklornih večeri, na simbolički način ujedinjeni su građanski i šokački Vinkovci spajanjem dva mimohoda, jednog s vinkovačkim šokačkim rodovima i drugog s KUD-ovima „Tkanica“ i Stari fijaker“, čiji su članovi bili obučeni u građanske nošnje 19. stoljeća. Šokci i „građani“ ujedinili su se u kolu, a upravo je kolo i slogan „U kolu i oko njega“ motiv 47. Vinkovačkih jeseni.

 

Ovogodišnje 47. Vinkovačke jeseni traju od 7. do 16. rujna i u sklopu njih održat će se šezdesetak priredaba folklornoga, kulturnoga, gospodarskoga, sportskoga i zabavnog karaktera.

 

Danas je u središnjem vinkovačkom parku započeo i 14. sajam tradicionalnih obrta i rukotvorstva, na kojem se predstavlja 90-tak obrtnika iz Vukovarsko-srijemske županije, ali i drugih hrvatskih krajeva sa zlatovezima, šlingerajima, licitarskim i drugim tradicijskim proizvodima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vinkovačke jeseni, vinkovci, foklor