Regija

UPOZORENJE: EU poziva BiH da ukine diskriminaciju nacionalnih manjina

BiH ne može dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji bez provedbe presude Europskog suda za ljudska prava

Piše: p/h

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy istaknuli su tijekom sinoćnjeg susreta u Sarajevu da Bosna i Hercegovina ne može dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji bez provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić i Finci" koja zahtjeva i promjenu Ustava.

Kako je priopćeno nakon susreta koji je održan nakon što je Herman Van Rompuy sudjelovao na otvaranju Svjetskog susreta za mir Zajednice svetog Egidija u Sarajevu, predstavnici Europske unije ponovili su upozorenje da BiH mora ukinuti diskriminaciju nacionalnih manjina u političkom životu, na temelju presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Pri tome je predsjednik Europskog vijeća Van Rompuy rekao da će Europska unija nastaviti pomagati Bosni i Hercegovini na putu k europskim integracijama, ali i istaknuo da BiH mora uložiti dodatne napore u ispunjavanju obveza iz Mape puta na koje su se obvezali bosanskohercegovački političari krajem lipnja u Bruxellesu.

Političke stranke nisu ispunile jedan od nekoliko uvjeta iz Mape puta da se do kraja kolovoza u parlamentarnu proceduru upute usuglašeni amandmani o ustavnim promjenama po presudi Suda iz Strasbourga koje se odnose na otklanjanje diskriminacije predstavnika nacionalnih manjina, ali i izjednačavanje prava Hrvata, najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, sa Srbima i Bošnjacima. Amandmane su na vrijeme uložili samo predstavnici vodećih hrvatskih stranaka u BiH, dvaju HDZ-a.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik Europskog vijeća razgovarali su i o pregovorima Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom (WB), pri čemu je europski čelnik ocijenio da bi odobrenje novog aranžmana bio pozitivan znak i za EU.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MANJINE, DISKRIMINACIJA, BIH, HERMAN VAN ROMPUY