Hrvatska

REFERENDUM: Ministar Jovanović pozvao prosvjetne djelatnike da podrže izmjene TKU-a

Kaže da predložene izmjene TKU jamče prosvjetnim djelatnicima da njihov status u hrvatskom društvu bude bolji.

Piše: P/H

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović pozvao je danas prosvjetne djelatnike da daju podršku izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) kako bi njihov status u društvu bio bolji nego do sada.

Kaže da predložene izmjene TKU jamče prosvjetnim djelatnicima da njihov status u hrvatskom društvu bude bolji.

"Interes hrvatske vlade je osigurati da učitelji, nastavnici i svi prosvjetni radnici u Hrvatskoj imaju što bolje uvjete za svoj rad", rekao je ministar nakon konferencije za novinare u povodu povratka hrvatske paraolimpijske delegacije s Parolimpijskih igara u Londonu.

Jovanović je dodao da predložene izmjene TKU jamče prosvjetnim djelatnicima da njihov status u hrvatskom društvu bude bolji. Pozvao ih je da podrže izmjene TKU-a kazavši da će sigurno biti zadovoljni sa svime što će Vlada tada poduzimati.

Na pitanje hoće li plaće prosvjetnim djelatnicima biti veće, manje ili ostati iste, ministar je odgovorio da će legalizacijom uredbe o dodacima na plaću zbog složenosti poslova, koja sada nije na snazi jer to sindikati proteklih godina to nisu bili u stanju osigurati, njihove plaće opet porasti za 3, 5, 7 i 9 posto.

Sindikati udruženi u Maticu hrvatskih sindikata počeli su jutros referendum o Vladinu prijedlogu Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, koji će se provoditi do 13. rujna. Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat srednjih škola, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Strukovni sindikat medicinskih sestara tijekom tri dana će provesti referendum među 64.000 svojih članova u 1.401 ustanovi kako bi saznali slažu li se članstvo s prijedlogom da se zaposlenima u javnim službama smanje materijalna prava, a ostave nedirnute plaće.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolektivni ugovori, željko jovanović, referendum