Zagreb

NEJASNOĆE: JOVANOVIĆ: Odluka o subvenciji jasna! LOVRIĆ: Nije pravedna prema svima

LOVRIĆ: Ne tretira se jednako sve zagrebačke učenike.

Piše: PolitikaPlus

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić izjavio je da će Ured ponovno Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) uputiti zahtjev da se subvencionira prijevoz svih zagrebačkih srednjoškolaca, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović kazao je da je Vladina odluka o subvencioniranju potpuno jasna te da je njome obuhvaćen međumjesni prijevoz.

Lovrić je rekao da odluka o sufinanciranju troškova međumjesnog javnoga i linijskoga prijevoza redovitih učenika srednjih škola nije pravedna jer ne tretira jednako sve zagrebačke učenike, ovisno dolaze li iz, primjerice, Sesveta ili Novog Zagreba.

JOVANOVIĆ: Vladina odluka o subvencioniranju prijevoza učenika je potpuno jasna, problemi postoje samo u glavama nekih koji odluku žele prikazati u negativnom svjetlu

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da je Vladina odluka o subvencioniranju prijevoza učenika potpuno jasna, ustvrdivši da problemi postoje samo u glavama nekih koji takvu dobru odluku žele prikazati u negativnom svjetlu.

Podsjetio je da je odlukom o subvencioniranju obuhvaćen međumjesni prijevoz te da učenici u Hrvatskoj koji do škole putuju više od pet kilometara neće morati plaćati troškove prijevoza, što smatra velikom pomoći kako bi svatko imao jednako dostupno srednjoškolsko obrazovanje.

Govoreći o prijevozu učenika u Zagrebu, rekao je da Grad ima veliki proračun te mu je zadatak pomoći svojim učenicima, ako je to potrebno.

Pravo na sufinanciranje prijevoza imaju srednjoškolci koji su redovito upisani u školu., kupuju mjesečne učeničke karte za autobus ili vlak, te kojima je udaljenost od mjesta prebivališta ili boravišta do škole veća od pet kilometara

Vlada je 23. kolovoza donijela odluku o sufinanciranju troškova međumjesnog javnoga i linijskoga prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju od rujna do prosinca 2012.

Pravo na 75-postotno sufinanciranje prijevoza do škole imaju srednjoškolci koji su redovito upisani u školsku godinu 2012./2013., kupuju mjesečne učeničke karte za autobus ili vlak, te kojima je udaljenost od mjesta prebivališta ili boravišta do škole veća od pet kilometara.

Zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport zatražio je prošli tjedan očitovanje ministarstva ističući da se, prema odluci Vlade, subvencioniranje prijevoza odnosi samo na one učenike koji stanuju izvan Zagreba, a takvih je u zagrebačkim školama svega 10 posto. Ured napominje da pojedini učenici u Zagrebu putuju do škole i do 30 kilometara te da ih sadašnje tumačenje vladine odluke stavlja u neravnopravan položaj prema učenicima iz Zagrebačke županije kojima bi se prijevoz subvencionirao.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZET, zagreb, željko jovanović