A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/pokolj-katyn-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

SAD pomogle prikriti sovjetski pokolj 22 tisuće Poljaka u Katynu | Politika+
Svijet

DETALJI: SAD pomogle prikriti sovjetski pokolj 22 tisuće Poljaka u Katynu

Dokumenti koje je objavio Američki nacionalni arhiv pokazuju da je administracija tadašnjeg predsjednika Franklina D. Roosevelta poslala šifrirane poruke u kojima navodi da su Sovjeti, a ne nacisti, počinitelji pokolja u Katynskoj šumi.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Novi dokazi iz američke Nacionalne arhive podupiru teoriju da su Sjedinjene Države pomogle prikriti odgovornost Sovjetskog Saveza za pokolj poljskih časnika u Katynu 1940., kako ne bi razljutile svog ratnog saveznika, Josifa Visarionoviča Staljina, piše u utorak BBC.

Dokumenti koje je objavio Američki nacionalni arhiv pokazuju da je administracija tadašnjeg predsjednika Franklina D. Roosevelta poslala šifrirane poruke u kojima navodi da su Sovjeti, a ne nacisti, počinitelji pokolja u Katynskoj šumi.

 

Dokumenti koje je objavio Američki nacionalni arhiv pokazuju da je administracija tadašnjeg predsjednika Franklina D. Roosevelta poslala šifrirane poruke u kojima navodi da su Sovjeti, a ne nacisti, počinitelji pokolja u Katynskoj šumi.Više od 22.000 Poljaka ondje je ubijeno po naredbi Staljinova Sovjetskog Saveza, a Rusija je tek 1990. priznala odgovornost za taj zločin koji je Sovjetski Savez pet desetljeća pripisivao nacistima.

Pregled dokumenata otkriva da su američki ratni zarobljenici slali šifrirane poruke Washigntonu 1943. Među njima su bili časnici Donald B. Stewart i John Van Vliet.

Pregledom ostataka ubijenih vojnika, a tijela su bila u stanju raspadanja, Stewart i Van Vliet su zaključili da su pokolj počinili Sovjeti jer su Nijemci to područje zauzeli tek u kolovozu 1941.

Potvrdu su dala pisma, dnevnici i druge osobne stvari ubijenih Poljaka kojih datumi nisu bili stariji od proljeća 1940.

Oko tisuću stranica novih dokumenata pomoći će odgovoriti na pitanje što je SAD tada znao o pokolju jer povjesničari odavna govore da predsjednik Franklin Delano Roosevelt nije želio otvarati tu temu pred Staljinom, ključnim američkim saveznikom u ratu protiv Njemačke i Japana.

Informacije o pokolju zataškane su na najvišoj razini u Washingtonu, tvrde neki povjesničari. Među novim dokazima je i izvješće Rooseveltu koje je poslao tadašnji britanski premijer Winston Churchill koji također okrivljuje Sovjete i koji također nije želio izazvati Staljina.

Po naredbi samoga Staljina sovjetska tajna policija NKVD pogubila je poljsku elitu: visoke časnike, političare, umjetnike. Ubijeni su metkom u glavu i njihova su tijela pokopana u masovne grobnice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

poljska, sad, rusija, pokolj, katy