A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/omega3-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Omega 3 masne kiseline ipak ne utječu na zdravlje srca | Politika+
Zdravlje

ISTRAŽIVANJE: Omega 3 masne kiseline ipak ne utječu na zdravlje srca

Otkriveno je to na temelju obrade rezultata 18 ranijih kliničkih ispitivanja, koja su obuhvatila više od 68 tisuća ispitanika.

Piše: PolitikaPlus

Omega 3 masne kiseline kojih ima u ribama poput srdela i lososa i koje se godinama smatra sredstvom za smanjenje rizika bolesti srca i moždanog udara, ipak ne djeluju, tvrde grčki znanstvenici.

Na temelju obrade rezultata 18 ranijih kliničkih ispitivanja, koja su obuhvatila više od 68 tisuća ispitanika, utvrđeno je da te masne kiseline nemaju nikakvog utjecaja na ukupnu smrtnost, smrt od bolesti srca, ili na moždane i srčane udare.

Prema istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu JAMA to vrijedi za unošenje omega 3 masnih kiselina bilo u obliku tableta bilo jedenjem ribe.

"Sveukupno, uzimanje omege 3 ... nije povezano s nižim rizikom ukupnog mortaliteta, smrti od zatajenja srca, iznenadne smrti, srčanog udara ili moždanog udara", napisao je tim predvođen Mosefom Elisefom sa sveučilišne bolnice u Ioannini.

Ranije ove godine skupina korejskih znanstvenika, koja je obradila podatke oko 20 tisuća ispitanika, utvrdila je da nadomjesci koji sadržavaju omegu 3 nemaju nikakva učinka na bolesti srca ili smrtnost zbog zatajenja srca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srce, masne kiseline, omega 3, zdravlje