A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/ljubljanska_banka.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U Sloveniji rezervirani prema Barrosovu prijedlogu o kontroli banaka | Politika+
Mojbiz

EUROZONA: U Sloveniji rezervirani prema Barrosovu prijedlogu o kontroli banaka

Kranjc: U Sloveniji se sistemskom bankom smatra samo Nova Ljubljanska banka.

Piše: p/h


Kranjc: U Sloveniji se sistemskom bankom smatra samo Nova Ljubljanska banka (NLB). Kontrola ostalih, nesistemskih banaka ostala bi pod nadležnošću nacionalnih centralnih banaka.

U Sloveniji koja je članica eurozone rezervirano su reagirali na prijedlog Europske komisije o bankarskoj uniji koja bi uključivala i zajedničku kontrolu banaka u zemljama koje koriste zajedničku europsku valutu.

Ministarstvo financija je priopćilo da prijedlog koji je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u srijedu iznio u Europskom parlamentu ne mogu komentirati jer detalji tog zakonskog prijedloga službeno nisu poznati, ali da pozdravljaju sve inicijative i zakonodavne prijedloge koji koji bi poboljšali financijsku stabilnost u eurozoni i njenim članicama.

Guverner slovenske centralne banke Marko Kranjec izjavio je pak da bi jedinstvenu kontrolu svih europskih 6000 banaka bilo teško provoditi i da bi zajednička kontrola vjerojatno bila primjenjivana na tzv. "sistemske banke" kojih je oko 150.

U Sloveniji se sistemskom bankom zbog njene veličine na bankarskom tržištu Slovenije i većinskog vlasništva države smatra Nova Ljubljanska banka (NLB). Kontrola ostalih, nesistemskih banaka ostala bi pod nadležnošću nacionalnih centralnih banaka, smatra Kranjc.

Europska komisija u srijedu je objavila prijedlog za uspostavu jedinstvenog mehanizma za nadzor svih banaka u eurozoni, što je prvi korak prema uspostavi bankovne unije i preduvjet za neposrednu dokapitalizaciju banaka iz europskih fondova za spas eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nlb, slovenija, marko kranjec, jose manuel barroso, banke, eurozona, ljubljanska banka