A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gavella-antigona-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gavella počinje premijerom Antigone u režiji Aleksandra Popovskog | Politika+
Kultura

KAZALIŠTE: Gavella počinje premijerom Antigone u režiji Aleksandra Popovskog

Od mnogobrojnih varijacija priče o Antigoni bez sumnje je najpoznatija ona Sofoklova, no po svojim teatarskim dometima primiče joj se, i istodobno reagira na nju, Anouilhova.

FOTO: Gavella
Piše: PolitikaPlus

U subotu, 15. rujna 2012. premijerom predstave "Antigona" Jeana Anouilha, u režiji Aleksandra Popovskog, kazalište "Gavella" započinje novu, bogatu sezonu. U teatru u Frankopanskoj Popovski je dosad postavio Shakespeareov "San Ivanjske noći", višestruko nagrađivan i već godinama uspješno igran na našoj pozornici, te Ibsenovog "Peera Gynta", a s Anoulihovom će "Antigonom" pokušati krenuti još dalje u propitivanje mogućnosti, značenja i komunikativnosti klasičnog teatra danas.

Od mnogobrojnih varijacija priče o Antigoni bez sumnje je najpoznatija ona Sofoklova, no po svojim teatarskim dometima primiče joj se, i istodobno reagira na nju, Anouilhova. Prvak europskog modernog teatra u svojem se dramskom stvaralaštvu uvelike nadovezivao na grčke tragičare, uspijevajući ispisati tekstove koji nam se danas ukazuju i kao suvremena verzija klasične tragedije, i kao njen komentar.

Tako je i s Antigonom, u kojoj Kor izgovara rečenice poput "Opruga je napeta. Dalje će se sve odvijati samo od sebe. To je ono što je tako ugodno u tragediji...", osiguravajući svojevrsni okvir za kazalište u kazalištu, za prikazivanje koje se ne pravi da nije prikazivanje, već to, naprotiv, potencira. A upravo je to prostor koji ponajviše zanima makedonskog redatelja Aleksandra Popovskog, koji posljednijih godina podjednako režira u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj, ali i dalje, u Austriji i Turskoj.

U kazalištu Gavella Popovski je dosad postavio Shakespeareov "San Ivanjske noći", višestruko nagrađivan i već godinama uspješno igran na našoj pozornici, te Ibsenovog "Peera Gynta", a s Anoulihovom će "Antigonom" pokušati krenuti još dalje u propitivanje mogućnosti, značenja i komunikativnosti klasičnog teatra danas, kad sasvim sigurno živimo i mnoge od dvojbi koje Antigona, Kreont, Izmena, Hemon ili Dadilja iznose u svojim replikama, kroz svoje vječne sukobe...

Jean Anouilh

Antigona


Redatelj: Aleksandar Popovski
Prevoditeljica: Sanja Ivić
Dramaturg: Dubravko Mihanović
Scenografi: NUMEN, Ivana Radenović
Kostimografkinja: Marita Ćopo
Oblikovatelj svjetla: Zdravko Stolnik
Glazbeni suradnik: Karlo Hubak
Jezična savjetnica: Đurđa Škavić

Igraju:

Antigona: Dijana Vidušin
Kreont: Ozren Grabarić
Kor: Ksenija Pajić
Prvi stražar: Ranko Zidarić
Hemon: Amar Bukvić
Izmena: Nela Kocsis
Dadilja: Biserka Ipša
Glasnik: Filip Šovagović
Maestro: Karlo Hubak
Euridika: Marita Ćopo
Paž: Tit E. Medvešek

Inspicijentica: Ana Dulčić
Šaptačica na probama: Andrea Glad

Prva proba: 21. svibnja 2012.
Premijera: 15. rujna 2012.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

aleksandar popovski, gavella, antigona