A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kolinda-grabar-kitarovic-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Analitičari: Kolinda bi nakon 15 godina bila prvi ozbiljni kandidat HDZ-a | Politika+
Hrvatska

PREDSJEDNIČKI IZBORI: Analitičari: Kolinda bi nakon 15 godina bila prvi ozbiljni kandidat HDZ-a

Gjenero: Josipović može izgubiti ako ga se u krevetu uhvati s mrtvom djevojkom ili živim mladićem.

Piše: Vanja Deželić

Bivšoj ministrici i veleposlanici Kolindi Grabar Kitarović predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko navodno je ponudio da bude kandidatkinja stranke na sljedećim predsjedničkim izborima. Iako šanse za pobjedu praktički nema, kandidatura bi joj mogla pomoći da se vrati u hrvatsku politiku, ali i da pomogne narušenom ugledu stranke.

GJENERO: Kad predsjednik nije nosilac izvršne vlasti i kad se natječe za drugi mandat, uz potporu koju uživa, izgubiti može samo ako ga se u krevetu uhvati s mrtvom djevojkom ili živim mladićem

 - Kad predsjednik nije nosilac izvršne vlasti i kad se natječe za drugi mandat, uz potporu koju uživa, izgubiti može samo ako ga se u krevetu uhvati s mrtvom djevojkom ili živim mladićem. Gospođa Grabar Kitarović nema šanse u utrci s Ivom Josipovićem, ali njena kandidatura značit će njoj osobno, kao i stranci u cjelini. Tako je i Jadranka Kosor ušla u utrku sa Stjepanom Mesićem, svjesna da ne može pobijediti, ali to joj je ojačalo političku figuru i pomoglo da postane premijerka - rekao nam je politički analitičar Davor Gjenero.

Objašnjava da postoje dva razloga zašto se stranka odlučuje nekoga kandidirati za predsjednika. Jedan je već spomenuto profiliranje i "ubacivanje" u političku arenu, a jedan je potpuno suprotan.

- Ponekad stranke kandidiraju nekoga samo da bi ga izbacili iz političke arene (Andrija Hebrang, op.a.). U slučaju Kolinde Grabar Kitarović svakako je riječ o profiliranju, jer ima sposobnost i iskustvo da pomogne stranci, ima što za ponuditi. Upravo to HDZ i želi, pokazati da ima značajne kapacitete, kao što se time žele distancirati i od Sanadera koji je Grabar Kitarović udaljio iz središta nacionalne politike - kaže Gjenero.

LETICA: To je izvrsna ideja, predlagao sam je još 2005., bio sam uvjeren kako bi ona bila bolji kandidat od Jadranke Kosor

Smatra i da je ona sjajna nasljednica ministrice Vesne Pusić, tako da je prema Gjeneru ovo zapravo priprema za parlamentarne izbore. Sličnog je mišljenja i profesor Slaven Letica.

 

- To je izvrsna ideja, predlagao sam je još 2005., bio sam uvjeren kako bi ona bila bolji kandidat od Jadranke Kosor. Ima sjajnu međunarodnu karijeru, iskustvo u NATO-u, besprijekorno govori engleski, francuski i španjolski, a i popravit će narušenom imidžu HDZ-a. Ne može ugroziti predsjednika Josipovića, ali to je zalog za budućnost, ona je mlada i u teoriji bi se mogla kandidirati i na sljedećim predsjedničkim izborima - mišljenja je Slaven Letica.


MILARDOVIĆ: Atipična je za HDZ, obrazovana je, kulturna i pametna. Mogla bi biti ozbiljan kandidat

Politolog Anđelko Milardović također pozdravlja izbor HDZ-a i nada se da bi kampanja za predsjednika mogla biti vrlo zanimljiva.

- Riječ je o osobi koja je visokokvalificirana i imala bi potporu međunarodne zajednice, ne bih imao ništa protiv da pobijedi jer je atipična za HDZ, obrazovana je, kulturna i pametna. Mogla bi biti ozbiljan protukandidat predsjedniku Josipoviću i, ako ništa, učinila bi kampanju zanimljivom. Zanima me kako bi se predsjednik postavio protiv dostojnog suparnika, bi li mogao brzo odgovarati na škakljiva pitanja i bi li se morao postaviti nešto agresivnije no što se dosad postavljao - kazao nam je Milardović i još jednom spomenuo da bi volio vidjeti Kolindu Grabar Kitarović kao predsjednicu.

 

>> Kolinda Grabar Kitarović bit će kandidat HDZ-a za predsjednika države?

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo josipović, kolinda hrabar kitarović, HDZ